MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Osnovna škola iz Vrnograča osvojila prvo mjesto na takmičenju Sat kodiranja

Najveći edukativni događaj u BiH i regiji- Sat kodiranja u organizaciji Centra za promociju civilnog društva održan je na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu 25.januara 2020.godine.
Sat kodiranja je globalna akcija namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava u kojem učestvuju osnovne i srednje škole iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine . Važno je naglasiti da je ovogodišnja akcija Sata kodiranja oborila sva očekivanja organizatora kada je u pitanju broj zainteresiranih – učešće je uzelo preko 40.000 djece i mladih iz čak 45 bh. opština.

Već treću godinu zaredom, BiH je prva u regionu po broju pojedinačnih događaja Sata kodiranja.
Pored velikog broja škola koje su učestvovale u ovoj akciji, ove godine iznimne rezultate ostvarila je velikokladuška OŠ „1. mart“ Vrnograč koja u Satu kodiranja, aktivno, učestvuje od 2016.godine. Prvo upoznavanje sa Satom kodiranja svojim učenicima priredila je njihova nastavnica Vesna Elezović koja je svojim trudom, zalaganjem i istraživanjem ovu aktivnost kodiranja uvela u nastavni program škole i zainteresirala učenike.
Kako nam je nastavnica Vesna ispričala ove godine Sedmici kodiranja pristupilo je 250 učenika i svi su sa velikim zanimanjem pratili tok dešavanja i učili o kodiranju kroz igru i zabavu.


Zahvaljujući ostvarenim rezultatima, u finalni krug takmičenja koji se održao 25.januara na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu, uspjele su proći sljedeće škole: OŠ „1. mart“, Vrnograč, OŠ „Sokolje“, Sarajevo, OŠ „Zalik“, Mostar, a od srednjih škola su učestvovale Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo, Srednja elektrotehnička škola, Mostar.


Učešćem u ovom događaju, učenici OŠ ”1.mart” zajedno sa svojom nastavnicom/ mentoricom ekipno su osvojili prvo mjesto, što je itekako velik uspjeh s obzirom na konkurenciju koju su imali. Učenici i nastavnica obećali su da će nastaviti sa radom kako bi naredne godine bili još uspješniji i kako bi svoju školu i Općinu prikazali u najboljem svjetlu.
Svakako čestitamo učenicima, nastavnici Vesni i svima koji su bili dio ovog takmičenja i želimo im još dosta uspjeha i pozitivnih priča u budućnosti.


Sat kodiranja obilježava se svake godine u Sedmici informatičke edukacije koju organizira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Sarajevo. Tradicionalno, organizuje se u mjesecu u kojem su rođene Grace Murry Hopper pionirka informatike i Ada Lovelace prva programerka.

Trend radio/ Nejra M.-Lj.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa