MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Otkazano Evropsko atletsko prvenstvo zbog koronavirusa

Evropsko atletsko prvenstvo koje se trebalo održati od 25. do 30. augusta na pariškom stadionu Charlety je otkazano zbog pandemije koronavirusa, objavili su organizatori natjecanja.

Odluku o otkazivanju prvenstava u četvrtak su na vanrednom sastanku Izvršnog odbora LOC-a donijeli lokalni organizacijski odbor Paris 2020 (LOC) i Francuski atletski (FFA).

Organizatori su objavili kako je ta odluka “odgovorna i dobronamjerna”, a potaknuta je pandemijom koronavirusa i trenutačnom situacijom koja je daleko od kontrole, kao i postojećom zabranom masovnih okupljanja u Francuskoj.

Procjena Medicinske komisije FFA također, je uzeta u obzir prilikom razmatranja svih potencijalnih rizika za gledatelje i akreditirane osobe koje će prisustvovati prvenstvu. Nepovoljno mišljenje komisije o ovom pitanju, dostavljeno ovaj tjedan, na svom sastanku uzeli su u obzir LOC i FFA.

“S velikim žaljenjem najavljujemo otkazivanje Evropskog atletskog prvenstva u Parizu 2020. godine. Nadali smo se u ova nemirna vremena ponuditi europskim sportašima važan događaj. Nažalost, informirani smo od LOC-a i Francuske atletske federacije da, nakon razgovora s nadležnim francuskim nacionalnim i lokalnim tijelima za javno zdravstvo i sigurnost, oni više nisu u mogućnosti nastaviti organizaciju prvenstva i bili su prisiljeni otkazati događaj,” kazao je privremeni predsjednik EAA Dobromir Karamarinov.

Kako su Olimpijske igre prebačene na 2021. godinu, a 2022. je Evropsko prvenstvo u Minhenu, zbog ‘gužve’ u kalendaru neće biti novog termina.

“Odluku koju smo donijeli diktirali smo razmjerom zdravstvene krize koja trese naš svijet i svim neizvjesnostima koje stvaraju. Na temelju načela predostrožnosti, naša je društvena i moralna odgovornost otkazati ovo Evropsko prvenstvo. Zdravlje svih bilo je naša glavna briga, ali sportski aspekti događaja i ekonomski ulozi bili su također, uzeti u obzir u našem razmišljanju,” kazao je predsjednik FFA-a Andre Giraud, prenosi Hina.

Iz Organizacijskog odbora su poručili kako odluka o otkazivanju natjecanja nije bila laka.

“Evropska atletika i Paris Athle 2020 analizirali su sve mogućnosti za održavanje prvenstva ove godine kako je planirano nakon studije izvodljivosti, ali to se pokazalo neizvedivim. Kao što možete zamisliti, odluka nije bila laka”, poručili su.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa