MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ovo će biti najčudnija zima: Europa okovana ledom, za Balkan drugačija prognoza

AccuWeather, najpoznatiji meteorološki servis na svojoj stranici objavio je dugoročnu prognozu za  zimu. 

Dok se za područje Velike Britanije, Skandinavije i ostataka Sjeverne Europe očekuju jake oluje već početkom zime, čini se da će zima na Balkanu biti blaga.

Prema prognozama njihovih meteorologa očekuje nas zima – bez jakih temperaturnih oscilacija, a izostat će i velike količine padavina.

U većem dijelu Europe najavljene su oluje, snijeg i česti prodori hladnog talasa.

“Na Balkanskom poluostrvu očekuje se prilično mirna zima“, pišu meteorolozi AccuWeathera i dodaju:   “Moguće je da će biti oluja, ali one neće biti toliko izražene kao prošle godine”.

Ova regija mogla bi da ima duga suha i topla razdoblja, praćena olujom koja će trajati sedmicu, a zatim bi se vratila na razdoblje sušnog vremena od dvije ili tri sedmice.

Najoštrija zimska hladnoća zahvatit će istočnu Evropu i istočnu Skandinaviju, a početak zime neće obilježiti prodor jakih i izraženih hladnih talasa, ali to bi se moglo dogoditi pred kraj zime.

Međutim, učestalost oluja neće dostići vrhunac sve do početka 2020. godine.

“Oluje će biti najaktivnije početkom januara”, predviđaju meteorolozi AccuWeathera.

Zbog oluja dijelovima Velike Britanije prijetit će i velike poplave, a kraj sezone oluja očekuje se tek krajem februara i početkom marta.

Dok će oluje harati sjeverom Europe, veće količine kiše i snijega trebale bi da donesu olakšanje za veći dio Europe – od Portuga pa sve do Poljske, nakon što je to područje pogodila velika suša tokom ljeta.
 

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa