MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Pa nisi lud, šta ćeš kod psihijatra

Danas  vlada velika stigma i predrasude kada su u pitanju mentalno oboljele osobe, zbog toga se nažalost mnogi plaše da potraže pomoć, jer se boje da će ih neko prepoznati u ordinaciji.U pubertetu to najviše stvori problema, jer i najmanje sitnice mogu dovesti do problema, a najčešće su to  izrugivanje i razno razne pošalice. O tome nam je pričala Jasmina Semanić, psihologinja cazinskog Doma zdravlja.

„Svaki oblik nasilja, u zavisnosti od intenziteta i trajanja, ostavlja posljedice na žrtvu. Kakve će posljedice biti zavisi od osobe do osobe, ali ono što nasilje najčešće čini jest da ruši samopouzdanje, čini osobu potištenom i uplašenom te se osoba osamljuje.“

U borbi protiv depresije i anksioznosti uveliko pomažu hobiji, koji čine osobu ispunjenom a samim tim i dobija više neophodnog samopouzdanja.  Jedan, od stručnih oblika pomoći je okupaciona terapija, istakla je  Fatima Japić okupacioni terapeut u Centru za mentalno zdravlje Cazin.

„Okupaciona terapija, pomaže ljudima koji imaju problema sa mentalnim zdravljem da se vrate u svakodnevni život. Naši pacijenti  putem  raznih kreativnih radnji (slikanje, bojenje i sl.) uče neke nove oblike ponašanja, postaju više strpljivi i jačaju svoje samopouzdanje“, rekla je Japić.

U životu moramo biti spremni na sva iskustva pa tako i na to da ćemo se nekad suočiti sa depresijom. U anonimnoj izjavi djevojke koja je imala psihičkih problema,  saznali smo da je najbolje se obratiti nekom i priznati da imamo problem.

Prijateljice su primjetile, da nešto nije u redu sa mnom, sve više sam se povlačila u sebe, jednostavno nisam bila ona osoba koju one poznaju. Kada sam im rekla za svoje probleme, one su me u potpunosti shvatile i pomogle mi da se izborim sa crnim mislima i depresijom koja me okupirala.“

Statistički podaci govore da ljudi koji imaju psihičke probleme u najvećem procentu pomoć traže od porodice i stručnih osoba.

U Republici Srpskoj, 42,4% osoba smatra da se pomoć treba potražiti od stručne osobe, dok 48,6% osoba u Federaciji smatra da se prvo treba obratiti članu porodice.

Također u oporavku od depresije i nekih drugih stanja mogu pomoći i životinje. Najčešće je to pas  koji, se jako emotivno veže za svog vlasnika te samim tim osoba zna da nije sama, da ima nekog ko će uvijek biti tu.

Naš anonimni sagovornik, nam je otkrio da je upravo udomljenje psa bila jako dobra odluka.

„Samo prisustvo psa je bio veliki plus za mene, on me je prosto rečeno okupirao a dobio sam i dodatnu obavezu, jer sam ga morao redovno hraniti i izvoditi u šetnju. Koliko god u određenim momentima bio udaljen od ljudi, sa psom nikad nisam bio usamljen“.

Iz svega ovoga, možemo zaključiti da su najvažnija podrška i pravovremena reakcija. Ako vidimo da je neko usamljen ili depresivan ne osuđujte ga  već mu pomozite, jer možda baš sutra  vama bude potrebna pomoć. Nikad ne zaboravite da bilo koji mentalni poremećaj ne boli.

Priča urađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva“

Sajma Kapić/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa