MARKETING

Pahor pisao Michelu: BiH treba dobiti kandidatski status, a nakon toga ispunjavati uslove

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu u kojem je zatražio da se BiH, bezuslovno, dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Kako je naznačio u pismu predsjednik Slovenije, ovaj potez bi dodatno ojačao proevropske snage u Bosni i Hercegovini i dinamiku unutrašnjeg prilagođavanja evropskim normama.

“U svjetlu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i posljedica rata na evropsku sigurnosti, sve se više potvrđuje značaj EU kao važnog garanta sigurnosti i stabilnosti. Iako iskreno podržavam sve napore da se Ukrajini i Moldavidi dodijele statusi kandidata, sve više sam zabrinut zbog situacije na Zapadnom Balkanu koji se sve više udaljava od evropske perspektive”, piše Pahor.

Poručio je kako ga posebno brine situacija u Bosni i Hercegovini.

“U toj državi su negativne posljedice presporog procesa širenja Evropske unije najbolje vidljive. U ovoj situaciji raste nacionalizam i tendencija promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti koja ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva već i Evropske unije”, stoji u pismu slovenskog predsjednika.

Zbog toga, Pahor naglašava kako se Bosni i Hercegovini mora dodijeliti kandidatski status za EU.

“Naravno, BiH bi trebala ispuniti uslove, ali bi redoslijed trebao biti drugačiji – prvo dodjela statusa, a onda ispunjavanje uslova. To bi, po mom mišljenju, ojačalo proevropske snage u BiH i dinamiku unutrašnjeg prilagođavanja evropskim normama”, ističe Pahor.

Na kraju obraćanja Michelu, Pahor je poručio kako su neophodni konkretni koraci za širenje Evropske unije na Zapadni Balkan.

“Albaniji i Sjevernoj Makedoniji treba dati zeleno svjetlo za početak pregovora u junu, Kosovo treba dobiti liberalizaciju viznog režima. Smatram da je za i za jedno i drugo potrebna politička volja država članica, jer sve tri zemlje ispunjavaju sve uslove. Želim i brži pregovarački proces s Crnom Gorom i Srbijom”, zaključio je Pahor.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo