Pentagon optužio Putina za izopačenost, Zelenski upozorio da bi novi pregovori mogli propasti

Američko ministarstvo odbrane optužilo je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je postupio “pokvareno” i “izopačeno” u svojoj invaziji na Ukrajinu.

Glasnogovornik John Kirby postao je vidno emotivan dok je pitao “kako iko moralan može opravdati zločine koje je počinila Rusija”.

“Teško je pogledati neke od slika i zamisliti da bi to učinio ozbiljan i zreo vođa koji dobro razmišlja. Tako da ne mogu razgovarati o tome kakav je on psihički. Ali mislim da svi možemo govoriti o njegovoj izopačenosti”, rekao je Kirby na brifingu za medije u Pentagonu prije nego što je zastao na gotovo 10 sekundi.

Kirby se nakon toga izvinio i nije htio dalje elaborirati američku procjenu Putinovog mentalnog stanja.

Nakon više od dva mjeseca nakon rata, američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa 33 milijarde dolara (27 milijardi funti) vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini, što predstavlja povećanje američke podrške Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da je još uvijek otvoren za mirovne pregovore s Putinom. No, rekao je da postoji veliki rizik da bi mogli propasti usred ruske agresije. Ističe da su razaranja i ubistva u okupiranim područjima učinila da pregovori sve teže teku.

“Nakon Buche i Mariupolja ljudi ih samo žele ubiti. Kad postoji takav stav, teško je govoriti o bilo čemu”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Govoreći poljskim medijima, Zelenski je rekao da želi upoznati Putina jer želi vidjeti tog “jednog čovjeka koji odlučuje o svemu” u Rusiji.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo