MARKETING

Penzioneri i RVI oštro reagirali: Protive se da pripadnici Oružanih snaga BiH imaju penzije u visini plaća

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić upozorio je da ukoliko ga Ustavni sud Federacije BiH ne proglasi neustavnim, Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) koji je usvojen u Federalnom parlamentu, iako je čekao te i dalje čeka ocjenu ustavnosti, stvorit će ogromne probleme stabilnosti Zavoda PIO/MIO FBiH i tako ugroziti isplate penzija za više od 400 hiljada korisnika.

Istovremeno, i u Savezu ratnih vojnih invalida Federacije BiH smatraju da su neustavna zakonska rješenja po kojem se pripadnicima Oružanih Snaga BiH povećava osnovica za obračunavanje penzija.

Penzija u visini plaće

Podsjećanja radi, ovim se zakonom za oko 2.300 pripadnika OSBiH omogućuje da primaju penzije u visini plaća, po koeficijentu 1,29. Tako će njihova prosječna penzija iznositi skoro 1.200 KM, dok s druge strane, ostalih 426.469 penzionera u Federaciji ima prosječnu penziju od oko 460 KM.

Federalni premijer Fadil Novalić u decembru prošle godine, kada je ovaj zakon usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uložio je apelaciju Ustavnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti te za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo njegovo donošenje do odluke suda o meritumu. No, iako se Ustavni sud još nije očitovao, sporni zakon koji su predložili parlamentarci Zijat Mušić i Ivo Tadić, a većina njihovih kolega u oba doma podržala, izglasan je krajem marta i u Domu naroda.

– Učinili su to sasvim sigurno jer smo u izbornoj godini, da bi prikupili određene političke poene, ne razmišljajući o posljedicama – kaže Mehić.

On upozorava da bi primjena ovog zakona potpuno ogoljela Fond PIO i vratila sve na period kada su dubioze bile 270 miliona KM, penzije bile mizerne, a isplate neredovne. Gubici su, kaže, i postojali upravo zato što je stari Zakon o PIO koji je bio na snazi 20 godina dovodio do devastacije PIO fonda, čiji budžet nije mogao izdražati isplate putem isplatnog koeficijenta.

avaz

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo