MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Penzioneri iz USK-a koji su privremeno bili pod upravom RS-a još nisu počeli dobijati najnižu penziju u FBiH

Penzioneri iz Sanskog Mosta, Ključa, Bosanske Krupe i Bosanskog Petrovca, koji su tokom posljednjeg rata određeno vrijeme živjeli pod privremenom upravom Republike Srpske, još nisu počeli dobijati najnižu penziju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

To je za Klix.ba potvrdio Alen Šehić, koji je koordinirao aktivnosti građana koji su tražili da imaju najnižu penziju u FBiH. Uplata penzija još nije počela uprkos tome što je entitetski parlament još u martu ove godine dao konačnu saglasnost za izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime je to omogućeno.Šehić je naveo da se Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH traži od spomenutih građana da prikupe dokumentaciju, što im predstavlja veliki problem. Smatra da zavod u FBiH sve to može uzeti od nadležnog zavoda drugog entiteta.
Nije isključeno da građani koji potražuju ovo pravo, a pretpostavlja se da ih ima 500, organizuju protest ispred zavoda u Sarajevu. Spominje se i mogućnost traženja ostavke direktora ovog zavoda.

Navedena kategorija građana trenutno iz Republike Srpske prima penziju u iznosu od 60 do 200 KM. Među njima su i oni koji imaju i 40 godina staža.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa