Planina Vlašić domaćin brdsko-drumskog prvenstva BiH u biciklizmu

Na planini Vlašić u nedjelju 10. aprila bit će održano državno brdsko-drumsko prvenstvo BiH u biciklizmu na relaciji Travnik – Galica.

Ova trka dio je Premijer liga BiSaBiH, a vozit će se jednom od najljepših ruta u BiH. Državno brdsko prvenstvo u drumskom biciklizmu i amaterska utrka “Vlašić Uphill” održava se u organizaciji Biciklističkog kluba “Tempo” uz podršku i suorganizaciju s Turističkom zajednicom SBK/KSB.

Predsjednik Biciklističkog kluba “Tempo” Marin Nakić je kazao da pored profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine, očekuju i brojne bicikliste amatere, s obzirom da su formirane različite vrste kategorija takmičenja.

“Ovo je utrka na kojoj će odmjeriti snagu profesionalni biciklisti iz domaćih klubova, a sama trasa ide ‘starom vlašićkom cestom’, pitoresknim usponom na Vlašić, koji je nama, lokalcima dobro poznat sa svojim serpentinama i dugačkim usponom, a koji želimo predstaviti i pokazati i ostatku biciklističke scene u BiH”, istakao je Nakić.

Utrka će se održavati na relaciji od Kalibunara do planinarskog doma “Erik Brandis”, a organizatori poručuju da sve učesnike očekuje izuzetno zanimljiva utrka uz prekrasne krajolike planine Vlašić.

“Kako biciklisti budu svladavali uspon koji ne prašta, biće nagrađeni fantastičnim pogledom na slikovitu Lašvansku dolinu omeđenu zelenilom borova i smreke ukrašenim brdima”, dodao je Nakić.

“Planina Vlašić je posebno atraktivan resurs kada su ove aktivnosti u pitanju, a Turistička zajednica SBK će biti aktivno uključena u gotovo sve događaje i dati svoju punu podršku u cilju afirmacije biciklizma i cikloturizma”, zaključio je Matošević.

Kategorije takmičenja podijeljene su na više grupa i to na: licencirane takmičare: elit/U-23, juniore, kadete, mlađe kadete, žene-sve kategorije, mastere: (A, B , C, D / licencirane takmičare). Također, naglašeno je da amateri biciklisti startaju 10 minuta poslije licenciranih biciklista.

Za najuspješnije učesnike koji osvoje prva tri mjesta osigurane su robno-novčane nagrade i medalje u svim kategorijama.

Prema propozicijama utrke, takmičari su obavezni biti sportski opremljeni, a vozači ekipe moraju biti jednoobrazno obučeni, kao i poštovati pravila UCI pravilnik, Pravilnik Bi Sa BiH, s time da je strogo kažnjivo nesportsko ponašanje učesnika trke.

Okupljanje učesnika se očekuje u 9:30 sati, kada se vrši podjela startnih brojeva, a start utrke za licencirane takmičare je planiran u 12:00 sati, dok amateri biciklisti startaju 10 minuta kasnije.

Također, nakon glavne utrke, osiguran je i ručak za sve učesnike i druženje u 14:00 sati, dok će proglašenje pobjednika po kategorijama i dodjela nagrada i medalja biti organizirana u 15:00 sati.

Organizatori poručuju da Galica i Vlašić oduševljavaju tokom svih godišnjih doba, ali doživjeti ih na jedan drukčiji način, sada kada se sve ponovo budi i cvjeta te ukazuju obrisi prekrasnih prirodnih krajolika, definitivno je jedno novo i sasvim sigurno nezaboravno iskustvo.

“Naš cilj je da i ovu stranu Vlašića pokažemo posjetiteljima, sportašima, rekreativcima i avanturistima, ali i da nama samima bude dodatni podsicaj da o jedinstvenom zavičaju brinemo i predstavljamo ga na što je moguće bolji način”, kazao je na kraju Nakić te pozvao sve zainteresirane bicikliste da budu dio ove priče.

Prijave se primaju do 9, aprila, a svi zainteresovani učesnici svoje mjesto u utrci mogu osigurati na brojeve telefona: 061-166-820,063-630-530 ili putem mail adrese: [email protected]

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo