MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Planinari Velike Kladuše: Devet godina uspješnog rada

Nedostatak fizičke aktivnosti u današnje vrijeme je veliki problem kako pojedinca, tako i zajednice.Redovna fizička aktivnost poboljšava zdravlje na više načina.Dokazano je da vježbanjem smanjujemo rizik od bolesti srca,gradimo mišićno i koštano tkivo te održavamo zdravu tjelesnu težinu. Jedna od idealnih fizickih aktivnosti koja nam omogućuje boravak na svjezem zraku, pogled na zelenilo, koje dokazano odmara oči i mozak, sve je to spojeno u najzdraviju fizičku aktivnost – planinarenje. Planinarenje savremenom čovjeku predstavlja odmor, opuštanje i odmak od brojnih psihičkih napetosti  koje svakodnevno doživljava na radnom mjestu, školi, kući.

Organizirano planinarenje u Velikoj Kladuši ima tradiciju nepuno desetljeće.Planinarsko društvo Velika Kladuša osnovano je prije devet godina, a jedan od inicijatora osnivanja društva bio je velikokladuški vatrogasac Šefik Sadiković, koji je zahvaljujući tome što je srednju školu završio u Sloveniji, imao određena planinarska iskustva. Šefik je trenutno predsjednik društva, a funkciju je preuzeo od Šefika Vatreša koji je bio prvi predsjednik velikokladuških planinara. U devet godina organiziranih aktivnosti, velikokladuški planinari su organizirali uspone i na poznate planinske vrhove, među kojima spada i uspon na 4.860 metara visoki Mont Blanc drugi najviši vrh Evrope. Na ovaj vrh zajedno sa Šefikom Sadikovićem popeo se još jedan velikokladuški planinar, Fikret Karajić.

„Naše društvo trenutno broji oko 60 članova, a mogu slobodno reći da spadamo u red najaktivnijih društava u BIH. Često organiziramo uspone na planinske vrhove u regionu, a ja planiram početkom iduće godine obilježiti svoj jubilarni stoti uspon na  Osječenicu, meni vjerovatno i najdražu planinu u okolini“, rekao nam je Sadiković.

Aida Muminović profesorica engleskog jezika, postala je članica  Planinarskog društva Velika Kladuša prije 3 godine. Povod za učlanjenje u društvo, kako je rekla, bio je odlazak na Marš mira u Srebrenicu. „Od samog učlanjenja u društvo osjetila sam pozitivnu atmosferu među članovima, srdačnost i to je ono što me najviše oduševljava kod planinara. Pored atmosfere tu je i adrenalin koji je prisutan u planinarenju i on te tjera kod osvajanja planinskih vrhova“, riječi su Aide Muminović jedne od najaktivnijih članica Planinarskog društva.

Ono što je Aidu posebno oduševilo u samom društvu jeste druzenje koje provodi sa ostalim članovima,priroda i kako ona kaže „adrenalin“ koji te pokreće prilikom planinarskih uspona.

Treba pomenuti da su posljednjih godina velikokladuški planinari zajedno sa partnerima organizirali nekoliko konkretnih akcija na području općine, od kojih se posebno ističu uređene i označene pješačke staze na lokalitetima Grljevac i Stari grad. Svake godine planinari organiziraju i grupu koja ide na Marš mira u Srebrenicu, a kako su nam rekli, to je poseban doživljaj koji  okuplja sve veći broj planinara iz Velike Kladuše.

Svi oni koji vole prirodu, druženje i zdrav način života mogu se učlaniti u Planinarsko društvo Velika Kladuša, koje je već postalo prepoznatljivo u BIH i regionu, po svojim brojnim aktivnostima i akcijama koje provode.

Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva“

Berina Murić/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa