MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Planira li Putin Ukrajinu ostaviti u stanju vječnog rata?

Rusija i Japan zvanično su i dalje u ratu. Čak 76 godina nakon što su završene borbe u Drugom svjetskom ratu, propali su mirovni pregovori između ove dvije države.

Dvije strane nikada nisu postigle sporazum jer Rusija odbija predati Japanu četiri otoka koje je Sovjetski savez zaplijenio sjeverno od obala Japana 1945. godine. The Washington Post javio je prošle sedmice kako hiljade ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove nakon te davne invazije, sada žele da se vrate na otoke ali se situacija dodatno zakomplikovala invazijom na Ukrajinu.

Rusija je odlučila da neće učestvovati u daljim mirovnim pregovorima s Japanom jer joj je ta država uvela sankcije. Ovo je klasičan primjer zamrznutih konflikta koji postoje u mnogim regijama diljem svijeta nakon što aktivne borbe prestanu.

Prošle sedmice raketni napadi nastavili su se u Ukrajini uprkos tvrdnji Rusa da će se sada njihova strategija borbe okrenuti ka istoku zemlje. Niko ne zna kako će ovaj rat završiti i da li bilo koja strana može pobijediti ali se čini kako su najveće šanse za scenarij u kojem rat u Ukrajini postaje zamrznuti konflikt.

Ukrajinska vojna obavještajna služba prošle sedmice je sugerirala da ruski predsjednik Vladimir Putin želi rascijepiti zapad Ukrajine i od separatističkih dijelova na istoku napraviti veliku podjelu poput one između Sjeverne i Južne Koreje.

Svi koji su pomno pratili ponašanje Rusije pod vladavinom Putina znaju bolje od toga da vjeruju zvaničnoj Moskvi kada kaže da će u Ukrajini drastično smanjiti vojnu aktivnost.

Edward Luce iz Financial Times-a mišljenja je da će Zapad u nekom trenutku morati razgovarati sa neprijateljem i da će to značiti postizanje dogovora sa Putinom.

Za sada niti jedna od strana nema interes za dugoročan dogovor. Čini se kako svi čekaju da se iskristalizira jasniji pogled na budući kurs rata.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa