MARKETING

Plenković najavio izmjene zakona i sankcije za nepoštivanje covid potvrda

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je na sjednici Vlade izmjene zakona i sankcije za one koji ne poštuju odluke o covid potvrdama i potiču na prosvjede, istaknuvši neobičnim što se prosvjedi zbog uvođenja potvrda zbivaju zbog testiranja.

Plenković je rekao da je naložio ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, zdravstva Viliju Berošu i unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da vide kako će promijeniti potrebne zakone.

“Je li to Zakon o civilnoj zaštiti, o zaštiti od zaraznih bolesti ili neke treće da uvedemo sankcije i to financijske, prekršajne za ove koje će se ponašati da odluke, koje Stožer donosi na temelju zakona da bi zaštitio zdravlje građana, bagateliziraju, ignoriraju i pozivaju na građanski neposluh. To ne dolazi u obzir”, poručio je Plenković.

Plenković je podsjetio kako covid potvrda nije obavezno cijepljenje te da cijepljenima omogućuje da imaju kontakt s necijepljenima koji imaju test pa znaju da nisu zaraženi, a necijepljenima s testom omogućava normalno funkcioniranje, bilo kroz posao u javnim i državnim institucijama ili pak obavljanja poslova s tim institucijama. 

Dodao je i kako je to vrsta društvenog kompromisa koji zahtijeva benigni bris.

“Ne vidim zašto bi jednostavni bris bilo kome trebao predstavljati problem, jer ispada da se ovi prosvjedi zbivaju ne zbog cijepljenja, nego zbog testiranja, brisa koji traje jednu sekundu. Ako je bris od jedne sekunde problem  tolikom broju ljudi, onda je to nešto jako neobično”, ocijenio je.

Dodao je kako nije siguran da je svima koji prosvjeduju i onima koji potiču na prosvjede, a to su politički eksponirani ljudi, naveo je, baš bris problem. 

“Ne može me nitko uvjeriti da je bris problem, pogotovo onima koji potiču na prosvjede ili ignoriranje covid potvrda, a primili su jednu, dvije ili tri doze. Zaštitili se  kao lički medvjed, a potiču ljude na javni neposluh i ignoriranje odluka Stožera”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 40 milijardi kuna direktne financijske štete od covida i 10.000 umrlih te poručio još jednom kako ne dolazi u obzir “da im se neki likovi u lice rugali”. 

“Bit ćemo čvrsti i ustrajati u ovome i zato očekujem prijedloge promjena zakona i prekršajne sankcije za one koji misle da su tako jako pametni, pametniji nego većina ljudi na svijetu. E nisu, to im vrlo jasno poručujemo i čvrsto ćemo ustrajati jer ovakvu demagogiju, populizam i podilaženje nepotrebnim strastima, mislim da to nije ni normalno ni korektno”, ocijenio je. 
 

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo