MARKETING

Počeli tradicionalni skokovi sa Starog mosta, za titulu najboljeg bori se 31 skakač

U Mostaru su počeli tradicionalni 456. visinski skokovi sa Starog mosta gdje se okupio 31 skakač iz regije s ciljem da skokom sa UNESCO-ovog spomenika u ledenu Neretvu izboriti titulu najboljeg.

Takmičenje se održava u dvije serije i dvije discipline. Nakon što su svi prijavljeni kandidati prošli ljekarski pregled prema pravilima takmičenja, za titulu najboljeg u kategoriji skokova na noge borit će se 14 skakača. U kategoriji skokova na glavu, odnosno popularne mostarske “laste” takmičit će se 17 skakača.

Današnji skokovi će biti posebni za nekoliko maloljetnika uz mostarske škole skokova koji će po prvi put stati na luka Starog mosta i uz pristanak roditelja učestvovati na ovom takmičenju, nakon čega će se za njih dodijeliti posebne nagrade.

Skokove je otvorio gradonačelnik Mario Kordić što je prvi put poslije rata da gradonačelnik Mostara započinje ovaj događaj.

[VSLIKA]2[/VSLIKA]

Svaki skok pod budnim okom će pratiti stručni žiri koji čine veterani mostarskih skokova Branko Bogičević, Haris Šiširak, Haris Škoro, Samir Zukanović Lilo i Alica Jakirović koji predsjedava žirijem.

“Što se tiče propozicija zna se godinama vrlo dobro šta i kako treba. Prati se prilaz skakaonici, let, upadanje na noge i kao i na glavu. Kod skoka na noge treba biti što manje štrap, a kod skoka na glavu što više. To se ocjene i određuju rezultate”, pojasnio je Jakirović.

U revijalnom djelu će nastupiti veterani mostarskih skokova koji će nakon dodjele nagrada najboljima u 22 sata zatvoriti manifestaciju spektakularnim skokovima sa bakljama.

Hiljade domaćih i stranih turista danas je stiglo Mostar kako bi pratilo ovu tradicionalnu manifestaciju. Već od jutarnjih sati stara gradska jezgra je je prepuna posjetitelja koji se fotografiraju uz Stari most, a među njima je veliki broj onih koji su po prvi put stigli gledati mostarske skokove uživo.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo