MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Početkom rata u Ukrajini Putin je odbio mir

Na samom početku ruske invazije glavni izaslanik Kremlja za Ukrajinu predočio je ruskom čelniku prijedlog za privremeni dogovor s Kijevom koji bi garantovao udaljavanje od NATO-a no Vladimir Putin je to odbio.

Izaslanik za Ukrajinu Dmitry Kozak je tada Putinu rekao da vjeruje kako je dogovor koji je na stolu uklonio potrebu da Rusija nastavi dalju okupaciju Ukrajine.

Prije samog početka sukoba Putin je u više navrata ponavljao da se NATO i njegova vojna infrastruktura približavaju ruskim granicama primajući nove članice iz istočne Europe, te da se savez sada priprema u svoju okrilje privući i Ukrajinu. Putin je javno govorio da to predstavlja egzistencijalnu prijetnju Rusiji, što ga je natjeralo da reaguje.

Uprkos tome što je ranije javno podržavao pregovore, Putin je jasno dao do znanja da ustupci koje je ispregovarao njegov pomoćnik nisu išli dovoljno daleko, te da je svoje ambicije proširio na aneksiju dijelova ukrajinskog teritorija.

Očekivana je bila i reakcija iz Kremlja, glasnogovornik Dmitrij Peskov je negirao je da su se ikada vodili pregovori ovog tipa, te istakao da “To nema apsolutno nikakve veze sa stvarnošću”.

Nakon ovih informacija savjetnik ukrajinskog predsjednika Mykhailo Podolyak je iznio je mišljenje da je Rusija iskoristila pregovore kao dimnu zavjesu za pripremu svoje invazije, no nije htio potvrditi niti negirati da je bilo pregovora ovog tipa. “Danas jasno razumijemo da ruska strana nikada nije bila zainteresirana za mirno rješenje”, dodao je Podolyak.

Prema izvorima iz Kremlja do pokušaja finalizacije dogovora došlo odmah nakon ruske invazije 24. februara. No nije sigurno da bi eventualni mirni sporazum doveo do prestanka vojnih dejstava u Ukrajini, ipak ovo je prvi put da se javljaju informacije da je Putin odbio unaprijed dogovoren mirovni sporazum.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa