MARKETING

Počinje nova sezona skijaških skokova: Zimski spektakl kreće iz Rusije

Današnjim glavnim takmičenjem u Svjetskom kupu koje počinje u 16 sati u ruskom Nižnji Tagilu, zvanično počinje nova sezona skijaških skokova.

Prošlogodišnju sezonu ovog takmičenja obilježile su ukupna pobjeda norveškog skakača Halvora Egnera Graneruda, ali i brojni problemi vezani za pandemiju koronavirusa, covid protokole i epidemiološke mjere koje su u potpunosti pokvarile ugođaj cjelokupne sezone.

Koliko je korona zapravo pokvarila užitak ljubiteljima skijaških skokova, dovoljno govori i podatak da se prošlogodišnja Turneja četiri skakaonice po prvi put u 68 godina održala bez prisustva publike.

Ipak, nova sezona donosi i optimizam i nadu da će skijaški skokovi ovaj put biti znatno manje određeni epidemiološkim mjerama nego što je to bio slučaj prethodne sezone.

Sezona je “nezvanično” otvorena kvalifikacijama koje su održane u petak, gdje je pobjedu odnio poljski skakač Kamil Stoch koji je skokom od 135 metara najavio odličan ulazak u sezonu i borbu za najviša mjesta, iako je to u ovom sportu izuzetno teško prognozirati s obzirom na niz okolnosti koje mogu doprinijeti dobrom ili lošem rezultatu.

Stocha su u ovim kvalifikacijama pratili Slovenac Anže Lanišek, Austrijanac Daniel Huber te Japanac Ryoyu Kobayashi.

Ko su najveće zvijezde timova?

Iako je teško prognozirati ko bi mogao briljirati ove sezone, postoji nekoliko zemalja čiji se skakači neminovno ističu kao favoriti.

Prije svega, to se odnosi na Norvešku koju će ove sezone predvoditi nekoliko dobro poznatih imena.

Kao predvodnik nove generacije ističe se Halvor Egner Granerud koji je prošle sezone upravo u Nižnji Tagilu osvojio prvo mjesto, a tokom sezone također je bilježio odlične rezultate, uključujući i pet pobjeda zaredom u Svjetskom kupu što ga je zasluženo dovelo na prvo mjesto prošle sezone.

Na kraju sezone, osim brojnih nagrada, Granerud je inkasirao i više od 200.000 švicarskih funti.

Ostatak norveške ekipe činit će Anders Fannemel, Robert Johansson, Marius Lindvik, Thomas Aasen Markeng te Daniel Andre Tande koji se vraća nakon užasnog pada u martu na Planici nakon čega je određeni period proveo i u induciranoj komi.

Poljska, sada već i očekivano, godinama bilježi dobre rezultate u skijaškim skokovima, a Kamil Stoch je svojim nastupom u kvalifikacijama najavio kako će i ove sezone predvoditi poljski tim koji čine i Jakub Wolny, Dawid Kubacki, Piotr Zyla, Klemens Muranka, Stefan Hula i Andrzej Stekala.

Ono što treba naglasiti jeste da niti jedan od ovih skakača, osim Kamila Stocha, u kvalifikacijama nije ostvario rezultat dostojan 30 najboljih skakača.

Slovensku ekipu ove sezone činit će sada već nadaleko poznata braća Domen, Cene i Peter Prevc koji će propustiti početak sezone zbog rođenja djeteta. Pored njih, slovenski tim čine Tilen Bartol, Lovro Kos i Anže Lanišek koji se nametnuo kao skakač koji bi mogao predvoditi Sloveniju u novoj sezoni.

Ono što je slovenski tim u prethodnim sezonama obilježilo jeste nekonstantnost, što je svakako stvaralo probleme za ostvarivanje nešto boljih rezultata.

Skakači koji predstavljaju timove Japana i Njemačke svakako će obilježiti i ovu sezonu skijaških skokova. Japance će i ove sezone predvoditi sjajni Ryoyu Kobayashi koji je uoči početka nove sezone osvojio i nacionalno prvenstvo Japana u skijaškim skokovima.

Od ostalih skakača, svakako da vrijedi izdvojiti Yukiya Satoa i Junshira Kobayashija kao skakače koji bi trebali ostvariti dobre rezultate u ovoj sezoni. Ukoliko se pitate da li Noriaki Kasai (49) i dalje skače, odgovor je potvrdan. Međutim on vjerovatno neće biti dio japanskog tima ove sezone, ali neumorni Japanac je do sada nekoliko puta izjavljivao kako se još uvijek ne namjerava penzionisati.

Od njemačkih skakača ove sezone velike stvari se očekuju od Karla Geigera, Stephana Leyhea koji je propustio veliki dio prošle sezone zbog povrede, te Markusa Eisenbichlera. Baš kao i u slučaju Slovenije, veliki probleme za njemačke skakače predstavljaju veliki usponi i padovi u formi što im dodatno otežava ostvarivanje boljih rezultata.

Na kraju, vrijedi izdvojiti i austrijske skakače koji u novu sezonu ulaze s velikim pritiskom s obzirom da je prošla sezona ocijenjena kao najgora ikada. Austriju će ove sezone predstavljati Stefan Kraft, Daniel Huber, Philipp Aschenwald, Jan Hoerl, Manuel Fettner i Daniel Tschofenig.

Ipak, ono što može predstavljati “znak za uzbunu” u austrijskim redovima jeste podatak da se Stefan Kraft nije uspio kvalificirati za takmičenje u Nižnji Tagilu pa će tako Austrija u početak sezone ući bez svoje najveće zvijezde.

Austrijanac Michael Hayboeck najvjerovatnije će propustiti početak sezone s obzirom da mu je početkom oktobra dijagnosticirana diskus hernija zbog čega je podvrgnut operativnom zahvatu.

Nekada velika zvijezda austrijskog tima i rekorder Gregor Schlierenzauer krajem septembra ove godine najavio je da završava karijeru.

“Zbog povrede sam imao dovoljno vremena da se suočim s prošlošću i procijenim gdje sam trenutno. Nakon svega što sam doživio kao elitni sportista, nije mi lako završiti karijeru, ali odluka i trenutak su apsolutno ispravni”, rekao je popularni Schlieri.

Turci i Rumuni iznenađenje, Finci najveće razočarenje

Ono što treba naglasiti kada je riječ o novoj sezoni jeste i nekoliko pozitivnih iznenađenja koja će obilježiti početak sezone. Naime, tokom kvalifikacija u Nižnji Tagilu, razloga za slavlje imali su i predstavnici Rumunije i Turske.

Turčin Fatih Arda Ipcioglu te Rumun Andrei Feldorean koji su uspjeli ući među 50 takmičara koji će se takmičiti ovog vikenda. Rumun Feldorean završio je na 49. mjestu, a turski skakač kvalifikacije je okončao na 41. mjestu.

Dok s jedne strane zemlje poput Rumunije i Turske imaju razloga za slavlje, nekadašnja velesila u skijaškim skokovima Finska i u ovu sezonu ulazi s izuzetno slabim rezultatima, pa je tako u glavnom takmičenju u Nižnji Tagilu mjesto uspio obezbijediti samo jedan Finac – Niko Kytosaho.

Nakon početka Svjetskog kupa u Nižnji Tagilu, skijaški skokovi će se nastaviti 27. novembra u finskoj Ruki, nakon čega su planirani događaji u Poljskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Pored Turneje četiri skakaonice, ono što treba naglasiti jeste da će se ova sezona u februaru 2022. godine “prekinuti” Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. U martu, ukoliko epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća, sezonu će obilježiti i desetodnevno Raw Air prvenstvo koje se održava u Norveškoj što će biti idealna prilika za skakače da poprave svoje rezultate, ali i zarade velike iznose novca.

Sezona će, kao što je i uobičajeno, završiti krajem marta skokovima na Planici. Kompletan raspored ovogodišnje sezone dostupan je na sljedećem linku.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo