MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Počinje suđenje za obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom

Suđenje trojici Rusa i jednom Ukrajincu koji su optuženi za višestruko ubistvo počinje danas pred holandskim sudom zbog njihove navodne umiješanosti u obaranje aviona “Malaysia Airlines” 2014. godine.

To već dugo očekuju porodice i prijatelji 298 osoba poginulih 17. jula 2014. godine, kada je raketa “Buk” pogodila avion na liniji MH17″ iznad istočne Ukrajine. Porodice su u nedjelju ispred Ambasade Rusije u Hagu postavile 298 bijelih stolica u redovima koji podsjećaju na unutrašnjost aviona, kako bi protestovali zbog toga što Moskva namjerno pokušava da prikrije istinu o onome što se dogodilo.
U izjavi, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab nazvao je suđenje “važnom prekretnicom prema odgovornosti za rušenje MH17” i smrti 298 osoba, uključujući 10 Britanaca.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozdravio je početak suđenja i pozvao Rusiju “da prekine kontinuirane agresivne i destabilizujuće aktivnosti u Ukrajini”.
Očekuje se da će suđenje trajati više od godinu dana.

Na otvaranju će danas vijeće od tri sudije pregledati rezultat istrage i utvrditi ko je prisutan u sudnici i jesu li potrebne dodatne istrage prije nego što odluče kako nastaviti.
Advokati odbrane takođe mogu zatražiti dalje istrage.
Dokazi neće biti ispitivani u ovoj ranoj fazi postupka.

Federalna.ba/Trend radio


Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa