MARKETING

Pogoršana epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Univerzitetski klinički centar Tuzla je na 15 dana operativne zahvate smanjio na 50 odsto od ukupnog obima. Rade se samo hitni i onkološki operativni zahvati, kao i samo oni specijalističko-konsultativni pregledi koje specijalisti odrede kao hitne.

BAHRUDIN HADŽIEFENDIĆ, pomoćnik ravnatelja UKC-a Tuzla

“Brojevi koje mi imamo, odnosno pacijenti koje svakodnevno hospitaliziramo i pregledamo govore u prilog tome da se ozbiljno treba shvatiti situacija”.

Razlozi porasta broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih osoba su mutacija virusa, nedovoljno pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera, kao i mali procenat vakcinisanih. 

BOŽO JURIĆ, ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona

“Dvadeset pet posto ne može napraviti nikakvu vrstu kolektivnog imuniteta. Te doze vakcina štite samo one koji su ih primili”.

Dr. NIJAZ TIHIĆ, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla

“Onog trenutka kada bude značajan dio populacije, preko 80 posto populacije obuhvaćen vakcinacijom, tada ćemo moći zaustaviti transmisiju virusa”.

Zbog čega se građani ne žele vakcinisati kompleksno je pitanje u suprotnosti sa ne tako dalekim insistiranjem da se vakcine nabave, smatra Dajana Čolić, direktorica Doma zdravlja Lukavac.

DAJANA ČOLIĆ, ravnateljica Doma zdravlja Lukavac

“Činjenica jeste da u tom nekom prvom periodu kada smo krenuli tek sa vakcinacijom, tada smo već trebali organizovati masovne punktove, potruditi se da se obezbijede veće količine vakcina, ali evo šta je tu je. Sada kada vakcine imamo, opet svako ima pravo za sebe da odluči, ali opet imamo želje da li je to vakcina ovog proizvođača ili vakcina onog proizvođača”.

SMILJANA VOVNA, sociologinja

“Mislim da svijest ovog našeg prosječnog, bosanskohercegovačkog građanina zaista nije na tom nivou da pokažemo svu odgovornost koju trebamo kao pojedinci da pokažemo prema društvu i da uvijek tražimo krivce i neku teoriju zavjere koja se vodi protiv nas”.

Tokom vikenda na području Tuzlanskog kantona 16 osoba je umrlo od posljedica COVIDA-19. Popunjenost respiratornog centra je 85 procenata. Procenat vakcinisanih sa današnjim danom je 25 posto. Vakcine protiv COVIDA-19 dostupne su građanima u svim općinama i gradovima Tuzlanskog kantona.

Izvor:BHR_T

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo