MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Pokrenuta inicijativa za olakšavanje dolaska bh. dijaspore u domovinu, ekonomski motor BiH

S obzirom na važnost dijaspore u ekonomskom segmentu BiH, računajući prije svega godišnju potrošnju i uzimajući u obzir pandemiju koronavirusa te restriktivne mjere, pokrenuta je inicijativa da se olakša dolazak dijaspore u domovinu, ali uz sve zaštitne mjere.Inicijativu su pokrenuli Ahmed Husagić, koordinator za integraciju austrijske političke partije SPO, te državni delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović (SDP). Cilj je prije svega ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, što će BiH značajno pogoditi.

Od velike je važnosti da se u Bosni i Hercegovini usvoje rješenja kako bi se otvorile granice za građane, ali u isto vrijeme ispunile i sve zaštitne mjere kako zaraza koronavirusom ne bi bila uvezena sa strane.

Početkom “korona-krize” država Bosna i Hercegovina je uvela zabranu ulaska za strane državljane na svoju teritoriju. Zbog te mjere je, kako trenutno stvari stoje, u ovoj godini upitan dolazak velikog broja Bosanaca i Hercegovaca koji imaju državljanstva drugih država. Također, zbog mjera karantina otežan je i ulazak u Bosnu i Hercegovinu građanima koji posjeduju bh. državljanstvo, a rade u inostranstvu.

“Uzimajući u obzir povezanost dijaspore s Bosnom i Hercegovinom i njihovu želju za posjetom domovini, ali i olakšavanje putovanja poslovnih ljudi, pokrećemo inicijativu prema nadležnim državnim organima za donošenje konkretnih mjera kako bi naši građani mogli ovog ljeta provesti godišnji odmor u svojoj Bosni i Hercegovini”, navodi se u inicijativi.

Od velike je važnosti da se u Bosni i Hercegovini usvoje rješenja kako bi se otvorile granice za građane, ali u isto vrijeme ispunile i sve zaštitne mjere kako zaraza koronavirusom ne bi bila uvezena sa strane.

“Naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu imaju veliku želju da svoj godišnji odmor provedu u Bosni i Hercegovini i zato u njihovo ime pozivamo nadležne organe vlasti da pravovremeno preduzmu korake kako bi im se to i omogućilo.Također ih pozivamo da ostvare kontakte sa susjednim državama i s državama u kojima živi najviše naših građana, kao što je to uradila Hrvatska, kako bi se s tim vladama dogovorile mogućnosti putovanja”, naglašeno je u inicijativi.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa