MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Pokrenuta peticija za ukidanje zabrane kretanja mlađima od 18 godina u FBiH

Peticija kojom građani Federacije Bosne i Hercegovine zahtijevaju izmjenu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina prikupila je već više od 3.000 potpisa.Potpisnici peticije smatraju kako je potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 godina neopravdana, neproporcionalna i diskriminatorna. Peticiju možete pronaći OVDJE.

“Nije sporno da vlast u vrijeme vanrednog stanja ima ovlasti donositi naredbe, ali da bi ovakve naredbe bile legitimne i zakonite neophodno je da budu proporcionalne i nediskriminiratorne. Proporcionalnost takvih mjera podrazumijeva da stepen ograničenja ljudskih prava mora biti srazmjeran razlogu i svrsishodnosti takve mjere”, navodi se u peticiji.

Nadalje, pokretači peticije naglašavaju da naše društvo i vlast trebaju sebi postaviti pitanja – Da li djeca potencijalno doprinose širenju epidemije koronavirusa u mjeri koja opravdava drastično i grubo organičenje njihovog osnovnog ljudskog prava – prava na slobodu kretanja? Da li je njihov doprinos širenju epidemije veći u odnosu na druge dobne grupe da bi zabrana kretanja za njih bila strožija?

“Prema svim relevantnim pokazateljima, djeca ne spadaju u rizičnu grupu koja je pogođena koronavirusom. Nijedna zemlja u regionu, pa ni u Evropi, nije donijela ovakvu ili sličnu mjeru. Izuzetak je potpuni karantin u pojedinim zemljama koji važi sve dobne grupe. Svjetska zdravstvena organizacija nije izdala nijednu preporuku koja se odnosi na eventualno tretiranje djece posebnim mjerama. Naprotiv, SZO, UN, ali i Ministarstvo za ljudska prava BiH su izdali jasne preporuke da je vlast, i u vrijeme epidemiološke krize, obavezna imati ujednačen pristup prema svim kategorijama stanovnika”, naglašeno je u peticiji.

Cilj peticije je prikupljanje 5.000 potpisa, što bi se uskoro i moglo desiti s obzirom na trend rasta potpisa.

Potpisnici peticije traže da se ublaže mjere Federalnog štaba civilne zaštite, i to na naćin da se:

– zabrani kretanje osoba do 14 godina bez pratnje roditelja/staratelja
– zabrani korištenje sportskih igrališta te dječijih igrališta s pratećom opremom i infrastrukturom (tobogani, ljujačke, klackalice i sl.)
– zabrani bilo kakvo grupisanje osoba mlađih od 18 godina te da se naredi obavezno poštivanje fizičke distance od 1,5 metar kao i drugih opštih epidemioloških mjera.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa