MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Policijski službenici održali protestni skup u Bihaću, traže povećanje osnovice

Sindikat policije Unsko-sanskog kantona (USK) danas je u pet minuta do 12 sati na Gradskom trgu u Bihaću organizirao najavljeni protestni skup, na kojem su još jednom tražili izjednačavanje osnovice za platu s ostalim budžetskim korisnicima.

– Naša trenutna osnovica za platu je 280, dok je kod ostalih kantonalnih budžetskih korisnika 302 KM. Današnjim okupljanjem samo tražimo svoja prava, odnosno jednakost svih koji platu dobijaju iz Budžeta USK. Moram istaći da nam je u interesu nastavak socijalnog dijaloga i postizanje dogovora s Kantonalnom vladom, međutim nećemo prezati od daljih aktivnosti, pa čak ni eventualnog štrajka – rekao je predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić.

Istaknuto je kako je sam izlazak policijskih službenika na ulicu poraz političkog rukovodstva kantona, naročito kada se uzme u obzir situacija s migrantima i izbjeglicama.

– Vlada Unsko-sanskog kantona i resorni ministar bi se trebali zapitati o rezultatima svog rada, kada su se doveli u situaciju da im policija iziđe na ulicu. To se ni u kom slučaju nije smjelo dogoditi, kao što se nije smjela dogoditi ni dugogodišnja nepravda prema policijskim službenicima, po pitanju visine osnovice za obračun plata. Ne smijemo više dopuštati da sve ide preko “leđa” policije – riječi su predsjednika Unije samostalnih sindikata Federacije BiH Mirze Hadžiabdića.

Na današnjim protestima apostrofirano je da plata policije u ovom kantonu nije povećana od 2014. godine.  Skrenuta je pažnja i na ozbiljno povećanje obima poslova, te nedostatak policijskih službenika, s obzirom na situaciju s migrantima i izbjeglicama.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić ipak je najavio nastavak pregovora sa Sindikatom, te izrazio uvjerenje da će dogovor biti brzo postignut.

– Od početka godine smo u pregovorima i nema sumnje da će doći do povećanja plate policijskim službenicima. Njihov zahtjev da povećanje iznosi osam posto za nas je bio financijski neprihvatljiv. Mi smo ponudili povećanje od četiri posto, međutim još se nismo uspjeli dogovoriti. Ipak, nastavljamo dijalog i siguran sam da ćemo vrlo brzo naći rješenje na obostrano zadovoljstvo – dodao je resorni ministar Kljajić.

Članovi Vlade svoj optimizam temelje na osnovu toga što su policijskim službenicima u prethodnoj godini isplaćena značajna dugovanja u vidu naknada, koje nemaju karakter plate.

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa