MARKETING

Poljski premijer optužio Bjelorusiju za terorizam

Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je Bjelorusiju za terorizam dok su nove grupe migranata pokušavale prijeći granicu Poljske s tom zemljom.

Prema njegovim riječima, već sedmicama ljudi s Bliskog istoka dovoze se u Minsk avionima i dalje ih se prebacuje na zapadne granice Bjelorusije s Poljskom i Litvom.

Situaciju na poljsko-bjeloruskoj granici opisao je kao političku krizu, a ne migrantsku krizu s ciljem destabilizacije Evropske unije.

“To je također tiha osveta bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za podršku demokratskim izborima u Bjelorusiji u augustu 2020. godine i za podršku demokratskim promjenama za koje smo se nadali da će se dogoditi”, kazao je Morawiecki na pres-konferenciji u Varšavi s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Migranti su u centru žestoke diplomatskih tenzija između Lukašenka i Evropske unije koja ne priznaje autoritarnog vladara kao legitimnog vođu Bjelorusije. EU optužuje Minsk da je organizirao krizu kao odmazdu za zapadne sankcije uvedene Bjelorusiji zbog političke represije.

Poljska odbija pustiti migrante na svoj teritorij te je posljednjih sedmica poslala pojačanje na granicu. Također je postavila ogradu od bodljikave žice, kako bi spriječila pokušaje migranata da se probiju.

Ranije u srijedu, dvije velike grupe migranata kojima je zaustavljeno kretanje dalje prema zapadu probili su se u Poljsku.

Poljski dužnosnici tada su rekli da su pripadnici bjeloruskih sigurnosnih snaga pucali iz oružja, očito u pokušaju da uplaše masu. Poljsko ministarstvo odbrane objavilo je na Twitteru šest sekundi dug video-isječak u kojem se čuje pucanj.

Ministarstvo odbrane je također saopćilo da bjeloruski dužnosnici primjenjuju nasilje nad migrantima.

Lukašenko je u utorak zatražio da se migrantima dopusti ulazak u Poljsku, a u intervjuu je rekao da su se oni uglavnom željeli nastaniti u Njemačkoj, a ne u Poljskoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je u srijedu na Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na Minsk kako bi pronašla način za rješavanje rastućih napetosti u regiji.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Vladimirom Putinom, Merkel je kazala da je nehumano da Lukašenko koristi migrante za svoje ciljeve, potvrdio je glasnogovornik kancelarke.

Usprkos sve strožoj sigurnosti na vanjskim granicama Evropske unije, stotine migranata stižu u Njemačku preko Bjelorusije i Poljske.

Od početka novembra njemačka savezna policija registrirala je ukupno 1.246 neovlaštenih ulazaka, a od početka godine bilo ih je 9.087.

U strahu od ponavljanja situacije na vlastitim granicama, druge zemlje postavljaju barikade prema Bjelorusiji. Litva, gdje je vanredno stanje na granici od ponoći, već je poduzela takve korake. Ukrajina je u srijedu pojačala svoje snage za zaštitu granice s Bjelorusijom, javio je DPA.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo