MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Porodice poginulih pripadnika NO prigodno obilježile Međunarodni dan ljudskih prava

Udruženje porodica poginulih pripadnika Narodne odbrane, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, položilo je vijence na mezarju Dubrave gdje je pokopan veliki broj  poginulih pripadnika NO u proteklom ratu. Kako je istakla predsjednica Udruženja, Hašija Muhamedagić, „ovim se činom i na ovaj datum prisjećamo onih koji su izgubili život u nesretnom međumuslimanskom ratu“. Iz Udruženja su poručili da se nadaju da će u budućnosti dobiti dozvolu za izgradnju spomen-sobe na ovom mjestu, koja bi bila posvećena svim poginulima i da će porodice poginulih dobiti dostojanstven status u državi kakav do sada nisu imali.

Prva žrtva  je pokopana na ovom mjestu 16. novembra 1994. godine, da bi konačan broj pokopanih došao do broja 250. O svom besmislu i tragediji koja se desila u tragičnom međumuslimanskom sukobu, možda najbolje govori tekst koji se nalazi na jednom od mnogobrojnih spomenika: „Ovdje leži nedužan čovjek koji je dao svoj život za ideale nebitnih ljudi. Ne dozvolimo u budućnosti da se ovakvo nešto ikad desi“.

U tragičnom sukobu Krajišnika na obje strane, u periodu od nepune dvije godine, poginulo je preko 2.000 ljudi, a bilo je slučajeva da su braća i članovi najuže porodice poginuli u sukobljenim stranama. Nadati se da će mezarje Dubrave i brojni drugi mezari biti opomena svima, da se nikad više ne smije dopustiti da  zbog političkog avanturizma ili bilo čijih ideala bilo ko nastrada.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa