MARKETING

Poruka iz Delegacije Evropskog parlamenta: Moramo djelovati odmah, u pitanju je mir u BiH

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i Kosovom Romeo Franz nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem rekao je da su se složili da je državni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine nedodirljiv.

Najoštrije je osudio podjele Milorada Dodika i pozvao ga da prekine svoje blokade i secesionističko djelovanje s ciljem destabilizacije i konačnog cijepanja države Bosne i Hercegovine.

“Pozivam ga da poštuje Dejtonski sporazum, a time i nadležnosti na državnom nivou u oblastima pravosuđa, vojske, poreza, telekomunikacija i granične policije, da spomenemo samo neke”, kazao je Franz.

Dodao je da Dodikovo djelovanje ugrožava ne samo Bosnu i Hercegovinu, već i cijeli zapadni Balkan, ali i Evropsku uniju.

“Oni dovode do sukoba i još gore – rizikuju da izmaknu kontroli, što bi moglo dovesti do ratnog stanja. To ne može biti u interesu EU i njenih institucija. Potrebna nam je stabilnost i poštovanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini”, dodaje Franz.

Naglasio je da se i ostale potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, Srbija i Hrvatska, moraju pridržavati onoga što su potpisale.

“Očigledno je da i određene političke snage u zemlji članici EU Hrvatskoj imaju potencijalno destabilizirajuću agendu u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je apsolutno neprihvatljivo. No onaj koji potpiruje vatru ponovo je predsjednik Putin, koji pokušava da destabilizuje EU na svaki način, koristeći svoju polugu s predsednikom Lukašenkom u Bjelorusiji, s predsjednikom Vučićem u Srbiji, pa čak i s nekim državama članicama EU”, naglašava Kurz.

Zaključio je da se EU mora odlučno suprotstaviti svim ovim napadima.

“Ono što je ovdje u pitanju je mir u Bosni i Hercegovini i cijelom Zapadnom Balkanu i konačno stabilnost i prosperitetna budućnost Evropske unije. Stoga moramo djelovati, i to odmah”, zaključio je Kurz.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo