MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Posljednjih godina knjige gube primat u odnosu na moderne tehnologije

Knjige su nepresušan izvor znanja, međutim pitanje je koliko često obilazimo taj izvor i koliko pijemo s njega. Živimo u eri tehnologije. No, da li u potpunosti možemo telefone zamijeniti vijekovima starim izvorima informacija. Mladi danas biraju opciju noviju od knjiga, pametne uređaje.

 Unsko-sanski kanton broji oko 270 000 stanovnika, glavni grad kantona je Bihać gdje se nalazi Javna ustanova Kantonalna i univerzitetska biblioteka. Bibiotekarka Sabira Silić-Muhamedagić u ovoj ustanovi radi pune 24 godine i ova biblioteka je najveća na području USK. Od Sabire smo saznali da biblioteka broji nekoliko hiljada članova a unutar biblioteke je smješteno 5 odjeljenja, među kojima su; odjeljenje za odrasle, odjeljenje za djecu, knjige na engleskom itd. „Kantonalna i univerzitetska biblioteka obiluje raznim žanrovima, biblioteku koriste kako studenti tako i učenici i ostali građani koji to žele. U sklopu biblioteke nalazi se i čitaonica koja je namijenjena studentima a mogu je koristiti i ostali članovi“, rekla nam je Sabira Silić-Muhamedagić.

Ono što je činjenica jeste da se posljednjih godina znatno smanjio broj ljudi koji čitaju knjige, a sigurno je za to najviše „kriva“ moderna tehnologija koja je preovladala posljednjih godina.

Kako nam je rekla dugogodišnja profesorica bosanskog jezika i književnosti cazinske Gimnazije, Almira Topić, ne trebamo postavljati pitanje koliko učenici čitaju, već koliko to rade odrasli. „Knjige posljednjih godina gube status koje su nekad imale, a to je da su bile izvor informacija i izvor zabave pogotovo za učenike. Danas za djecu imamo puno primamljivije i lakše dostupne izvore zabave i to je glavni razlog zbog čega interesovanje za knjigu sve više pada“, istakla je profesorica Topić.

Kako je istakla profesorica Topić, djeca i mladi sve manje čitaju zbog toga što odrastaju u okruženju gdje se knjiga sve manje koristi i gdje je Internet tehnologija i sa njom društvene mreže u potpunosti preovladala.

Jedna od onih malobrojnih koja redovno čita je učenica Gimnazije Sara Porčić, koja nam je rekla da u prosjeku pročita tri knjige mjesečno. „Za mene je knjiga broj jedan, kad je u pitanju sticanje novih znanja i cjelokupna naobrazba, a u isto vrijeme konzumiram i nove oblike saznanja i informacija putem modernih tehnologija“, rekla je Sara.

Abdullah Hairlahović, učenik 3.razreda, objasnio nam je kako spojiti ugodno s korisnim, odnosno o provodjenju svog vremena na internetu na kvalitetan način slušajući audio-knjige.

Kako nam je rekao Abdulah klasično čitanje ga ne privlači, ali to ne znači da ne voli knjigu. Da bi našao kompromis, kako nam je rekao, najčešće sebi uključuje audio-knjige koje puno lakše konzumira u odnosu na čitanje knjiga.

Bez obzira na to koliko tehnologija bila prisutna u našim životima i pametni uređaji. Ne bismo trebali dozvoliti da oni upravljaju nama, nego zamijeniti ih tradicionalnim izvorima znanja – knjigama. Jer svakom novom knjigom živimo novi život.   

Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva“

Autorica: Hava Puškar

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa