Poslodavci u jednom bh. gradu u potrazi za 3.000 radnika

Istraživanje tržišta rada u RS pokazalo je da u Banjoj Luci, od ukupnog broja nezaposlenih u RS, najviše osoba ne radi.

Poslodavci su naveli nekoliko zanimanja za koje im je najteže naći radnike, te da će ove godine najtraženija zanimanja biti stolar, obućar, armirač, varilac…

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS 31. decembra prošle godine bilo je 69.987 nezaposlenih, od čega u Banjoj Luci 15.864 ili 22,6 posto. Nakon Banja Luke slijede Doboj, Istočno Sarajevo, Zvornik, Trebinje…

Tokom istraživanja, na području Banja Luke anketirano je 495 poslodavaca. Prema njihovim riječima, najteže im je pronaći radnike za jednostavne poslove, te prodavce, konobare, tesare i kuhare.

Anketirani poslodavci sa regije Banja Luka planiraju da zaposle više od 3.000 radnika u 2022. godini, a najtraženija zanimanja će biti radnik za jednostavne poslove, šivač, prodavač, stolar, obućar, skladišni radnik, armirač i zavarivač-varilac“, navedeno je u Istraživanju tržišta rada.

Analiza tržišta rada u RS je pokazala 10 najtraženijih poslova, a to su oni poslovi s radnicima bez zanimanja, obućari, prodavci, profesori razredne nastave, diplomirani ekonomisti, konobari, diplomirani pravnici, profesori matematike, vaspitači u predškolskoj ustanovi, vozači teretnih vozila.

Na listi su u 2021. godini svrstani i zavarivači, a do značajnijeg smanjenja potražnje došlo je kod medicinskih sestara-tehničara, ekonomskih tehničara i tesara. Takođe, na listi u 2021. godini nema doktora medicine, zidara i armirača, za kojima je tražnja bila značajna godinu ranije.

IZVOR: RADIO SARAJEVO

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo