MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

POSLODAVCI ZABRINUTI: U BOSNI I HERCEGOVINI NEDOSTAJE OKO 30 HILJADA RADNIKA

  • U Bosni i Hercegovini nedostaje oko 30 hiljada radnika, poručuju iz Udruženja poslodovaca Federacije BiH…

Privrednici odgovornim smatraju političare jer se na tom polju ne angažuju dovoljno zbog čega, kažu, gube poslove i oni, ali i radnici u našoj zemlji.

Dok jedni, uprkos svim nedaćama pokušavaju naći posao u BiH, drugih, 50 posto više nego prošle godine pronašlo je posao u Sloveniji.

Bosna i Hercegovina godinama gubi sve više radne snage. Prema podacima Federalnog udruženja poslodavaca trenutno nedostaje oko 30.000 radnika.

Privrednici krive političare, kažu, umjesto da se bave stvarima od kojih se živi, bave se trivijalnostima.

Adem Hanić, privrednik kaže kako su ogorčeni i ljuti zbog toga. “Zato gubimo poslove. Ne možemo planirati naše ugovore, a imamo ogromnu šansu zbog prestrukturiranja Indokine, odnosno biznisa vezanih za Evropu, Ameriku i Indokinu.”

Postoje zavodi za zapošljavanje, mi ih zovemo Zavodi za nezapošljavanje. Recimo u TK postoji 70.000 ljudi koji su prijavljeni na Birou, a ni jednog radnika ne možete dobiti znači da nešto ne štima.

Dok u Tuzlanskom kantonu poslodavci ne mogu naći radnike na birou, u Kantonu Sarajevo ih vraćaju na biro. Primjerice, Karavdić Edin, ratni vojni invalid i Ashad Đonko, za vrijeme pandemije KOVID-a 19 pozvani su sa biroa da rade kao vozači saniteta u sarajevskom Domu zdravlja.

Tvrde da im je obećan prijem u stalni radni odnos, da su radili po 220 sati mjesečno. Međutim, nakon pandemije ponovo su se našli na birou za nezaposlene.

IZVOR: RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa