MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Postignut dogovor: Migranti iz Vučjaka se u ponedjeljak prebacuju u kasarnu kod Sarajeva

Na Vučjaku stanje i dalje krititicno, migranti borave u mokrim i hladnim šatorima, a već četvrti dan odbijaju i hranu i svaki oblik pomoći. Volonteri Crvenog križa će od danas dijeliti lunch pakete migrantima koje sretnu na putu do Vučjaka a koji pristanu da uzmu hranu.

Za danas je najavljeno njihovo izmještanje u prihvatne centre Biru, Miral i Ušivak, ali do toga neće doći. Završen je sastanak Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH i Mustafe Ružnića, premijera USK, na kojem je dogovoreno da izmještanje migranata iz Vučjaka krene u ponedjeljak u kampove širom BiH, tako da bi do sljedećeg petka ovaj kamp trebao biti zatvoren.

Međutim, migranti koji su smješteni u kampu Vučjak znaju za moguće izmiještanje sa te lokacije, poručili su sa ih iz Unsko-sanskog kantona mogu odvesti samo silom.

Migranti će biti prebačeni bez obzira na to što to ne žele, jer kako kaže Mektić, oni su ovdje ilegalno i ne mogu oni određivati lokacije gdje će biti niti upravljati migracijama u Bosni i Hercegovini.

Premijer Unsko-sanskog kantona kazao je kako ga raduje ishod ovog dogovora s obzirom na to da će se riješiti problem Vučjaka, ali i drugih centara.

“Kada je riječ o centrima Sedra i Borići, u kojima su smještene ranjive kategorije, oni dobro funkcionišu, djeca idu u školu i tim primjerom smo mi u USK najbolje odgovorili migrantskoj krizi. Imamo određeno vrijeme pred sobom kada očekujemo novi migrantski val, ali do tada bismo trebali imati tranzitni centar gdje će migranti biti usmjereni, a pritisak će se na Bihać i Veliku Kladušu smanjiti”, rekao je Ružnić.

Istakao je kako će na transportu biti angažovane sve raspoložive policijske snage Unsko-sanskog kantona, a materijalno-tehnički dio u koji spadaju autobusi osigurat će Ministarstvo sigurnosti BiH.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa