MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Potvrđena nova Vlada KS

Skupština Kantona Sarajevo potvrdila je nakon cjelodnevne rasprave novi saziv Vlade Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Mariom Nenadićem. Osamnaest zastupnika je glasalo ZA, 15 ih je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan. Premijer i 12 ministara položili su svečanu zakletvu.

Novi saziv Vlade Kantona Sarajevo čine kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), nakon što je dosadašnja vlada smijenjena voljom novouspostavjene skupštinske većine.

SDA sada ima sedam ministara. Resor pravde i uprave vodit će Mersa Kustura, novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture je Nihada Glamoč, ministar saobraćaja je Adi Kalem, ministar finasija je Jasmin Halebić, ministar kulture i sporta Kenan Alikadić, a ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

SBB ima tri ministra. Ismir Jusko novi je kantonalni ministar unutrašnjih poslova, Anis Krivić je ministar obrazovanja, nauke i mladih, a na čelu Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica bit će Jasna Agić.

Kadrovi DF su Rusmir Mesihović, kao ministar zdravstva te Draško Jeličić, kao ministar privrede.

Jeličić je izazvao najviše rasprave među zastupnicima. Naime, Nenadić je kazao da će Vladu Kantona Sarajevo činiti dva ministra iz reda Ostalih, dva iz reda Hrvata, dok će ostali biti Bošnjaci. Međutim, nakon pauze koja je zatražena Nenadić se korigovao i rekao da se Jeličić izjašnjava kao Srbin.

Zastupnik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Igor Stojanović izjavio je da se dogodilo to da je jedan ministar u 15 minuta pauze promijenio nacionalnost. On je pozvao predsjedavajuću Kluba Srba Smiljanu Viteškić (SDA) da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je ona odbila.

Zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković ocijenio je da je Nenadić, iako se radi o stručnom čovjeku, pristao biti dio sistema koji je pokazao sve nedostatke političkih lidera.

“Čudi me da je Nenadić pristao biti na čelu vlade koja ima 16 glasova te zastupnika BOSS-a Harisa Plehu i nezavisnog zastupnika Fahrudina Pecikozu”, rekao je Konaković pitajući Nenadića da li je sam birao ministre.

Zastupnici opozicionih stranaka postavili su niz pitanja Nenadiću, ističući prije svega pitanje procedure budući da su, kako kažu, u zadnji trenutak dobili imena dva ministra.

Zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević smatra da je došlo do kršenja odredbi Poslovnika jer su, navela je, imena novih ministara dostavljena danas na ulazu u skupštinsku salu, iako Poslovnik predviđa da se spisak s imenima treba dostaviti 12 ili u izuzetnim slučajevima tri dana prije glasanja.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Zvonko Marić ocijenio je da su pitanja opozicije besmislena posebno jer, kako je rekao, problematiziraju učešće žena u vladi, a zapravo ih je isti broj kao i u prethodnom sazivu. On je napomenuo i da se vlada imenuje, a ne bira zbog čega, kaže, ne razumije zašto se postavlja pitanje koliko je ko glasova osvojio na izborima.

Hadžihafizbegović i Hasanspahić odustali od kandidature

Prijedlog Odluke o potvrđivanju nove vlade naknadno je uvršten na dnevni red sjednice, jednako kao i Prijedlog odluke o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova stalnih radnih tijela Skupštine.

Na početku rasprave saopšteno je da su kandidati SDA za ministre kulture i sporta, odnosno za boračka pitanja, Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić, odustali od kandidature. Razlog je afera oko kupovine glasova za izbor prvog čovjeka Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Mandatar za novi saziv Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić kazao je u obraćanju zastupnicima u Skupštini KS, predstavljajući svoj ekspoze, da će izvršna vlast koju će predvoditi raditi na rješavanju urgentnih pitanja i nagomilanih problema u Kantonu.

U svakom resoru, naveo je, izvršen je pregled realiziranog u godini mandata dosadašnje Vlade te Nenadić napominje da su spremni sve pokrenute pozitivne procese nastaviti i dodatno ih unaprijediti i ubrzati, ali je i kazao da imaju i mnogo novih ciljeva i usaglašenih prioriteta.

On je citirao Preambulu Evropske povelje o ljudskim pravima, kazavši da je to učinio kako bi sve podsjetio gdje se kao društvo trenutno nalazi Bosna i Hercegovina i kakvim se sporednim pitanjima bavi te koliko se udaljilo od evropskih i civilizacijskih vrijednosti.

Stoga, pozvao je sve da se mijenjaju, te obećao da će Vlada nastaviti razvijati promovirati tradiciju i običaje svih naroda, njihovu vjeru i kulturu, ali i istovremeno njegovati zajedničke vrijednosti i uporno tražiti puteve za vraćanje međusobnog povjerenja.

“Čuvaćemo i jačati sjećanje na sve žrtve, na ubijenu djecu i civile Sarajeva, veliki broj nestalih i ranjenih i na višegodišnju opsadu i patnju našeg grada i kantona”, kazao je Nenadić.

Govoreći o prioritetima u radu on je najavio da će jačati odnosi među institucijama, nastavit će se borba protiv korupcije za koju je kazao da je jedan od najvećih problema u društvu, a ocijenio je da javna potrošnja nije smanjena što se mora promijeniti.

Radiće se i na dovršetku procesa povratka raseljenih i izbjeglih osoba i povrata imovine, kazao je Nenadić, najavivši i da će jedan od prioriteta biti unapređenje mjera zaštite od zagađenja zraka u Kantonu, no u fokusu rada biće i pitanja mladih.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Skupštine KS Mahir Dević (SDA) rekao je na početku rasprave da su dosadašnji kandidati za ministre kulture i sporta, odnosno za boračka pitanja, Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić, odustali od kandidature za ministre u Vladi KS. Umjesto njih predloženi su Kenan Alikadić i Hajrudin Grabovica.

Stranka demokratske akcije (SDA), našla se u središtu afere oko kupovine glasova za izbor predsjedavajućeg Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, zbog čega je glavni protagonist tog slučaja, potpredsjednik stranke Asim Sarajlić, juče dao ostavku na sve stranačke funkcije.

Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić takođe su pomenuti u tom kontekstu.

Ranije je kandidat za premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadić dostavio Skupštini KS prijedlog kandidata za ministre u novoj kantonalnoj Vladi.

Budući da će skupštinsku većinu u narednom periodu činiti SDA, SBB i DF uz podršku jednog zastupnika BOSS-a, SDA je u novom sazivu Vlade KS dobila sedam ministarstva, SBB tri, a DF dva ministarstva.

Za ministricu pravde i uprave predložena je Mersa Kustura (SDA), za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (SDA), za ministricu komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč (SDA), za ministra saobraćaja Adi Kalem (SDA), za ministra finansija Jasmin Halebić (SDA).

SBB je u Vladi KS predložio Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova, Anisa Krivića za ministra obrazovanja, nauke i mladih te Jasnu Agić za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica.

Ministri DF-a u Vladi KS trebali bi biti Rusmir Mesihović u svojstvu ministra zdravstva i Draško Jeličić u svojstvu ministra privrede.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa