MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Potvrđena smrt 41 osobe od korona virusa u Kini

Broj stradalih u Kini od epidemije korona virusa popeo se na 41, objavili su u subotu lokalni mediji.

“Situacija sa upalom pluća rezultirala je 41 smrtnim slučajem, uključujući 39 u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, jednim u sjevernoj provinciji Hebei i jednim u sjeveroistočnoj Heilongjiang“, objavila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na Nacionalnu zdravstvenu komisiju Kine.

Prema podacima komisije ukupno je potvrđeno 1.287 slučajeva upale pluća uzrokovane novim koronavirusom (2019-nCoV), među kojima je i 237 osoba koje su u kritičnom stanju.

Simptomi misterioznog virusa slični su onima od upale pluća što izaziva ogroman strah u Kini, dok se zemlja priprema za proslavu novogodišnjih praznika.

“Također prijavljeno ukupno 1.965 slučajeva u kojima se sumnja na korona virus. Tokom 24 sata u petak prijavljena su 444 nova potvrđena slučaja i 1.118 sumnjivih slučajeva, dok je 16 ljudi umrlo od ove bolesti“, dodala je agencija.

Komisija je saopštila i da je pronađeno 15.197 osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa oboljelima, od kojih je 13.967 pod medicinskim nadzorom, a 1.230 otpušteno.

“Pored toga, deset potvrđenih slučajeva prijavljeno je u Hong Kongu i Makauu posebnim administrativnim regijama i Tajvanu. Tačnije zabilježeno je pet slučajeva korona virusa u Hong Kongu, dva u Makauu i tri u Tajvanu“, ističe Xinhua.

Virus je nastao u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, a za sada se proširio u 29 kineskih provincija u zemlji. Više od deset slučajeva prijavljeno je i u Japanu, Južnoj Koreji, Tajlandu, Sjedinjenim Američkim Državama, Singapuru, Francuskoj i Vijetnamu.

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa