MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Povećan broj slučajeva zaraženih misterioznim virusom u Kini

Kina je u posljednja dva dana prijavila 139 novih slučajeva oboljelih od misterioznog virusa, a epidemija se proširila iz Wuhana u druge velike kineske gradove.
Peking, glavni grad, izvijestio je o dva slučaja, dok je južni centar Shenzhen prijavio jedan sumnjivi slučaj te ukupni broj potvrđenih slučajeva sada prelazi 200, dok su tri osobe umrle.

Zdravstveni radnici identificirali su infekciju, koja se prvobitno pojavila u Wuhanu u decembru, a izazvala je virusnu upalu pluća, ali mnogo toga o bolesti još uvijek nije poznato, uključujući i to kako se tačno širi.

Južna Koreja potvrdila je prvi slučaj osobe zaražene tim virusom u ponedjeljak, nakon Tajlanda i Japana, javlja BBC.

Novi virus podsjeća na Sars od kojeg su umrle 774 osobe početkom 2000-ih u desecima zemalja, uglavnom u Aziji.

Analiza genetskog koda novog virusa pokazuje da je najsličniji Sarsu, dok stručnjaci u Velikoj Britaniji tvrde da bi broj zaraženih mogao biti i daleko veći nego što službene brojke sugeriraju, s procjenama od oko 1.700 oboljelih.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) javila je da takav virus nije identificiran kod ljudi ranije, ali virusi koji napadaju respiratorne organe spadaju u vrlo široku porodicu virusa mada samo šest (prema novim saznanjima sedam) napada ljude.

Naučnici vjeruju da su životinje “najvjerojatniji primarni izvor”, ali da je došlo do prenošenja s čovjeka na čovjeka i ono što je još poznato je da je znakovi infekcije uključuju respiratorne smetnje, povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, kratak dah i otežano disanje.

Ljudima se savjetuje da izbjegavaju “nezaštićeni” kontakt sa životinjama, temeljito kuhaju meso i jaja te izbjegavaju bliski kontakt sa svima koji imaju simptome prehlade ili gripe.

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa