MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Povoljna epidemiološka situacija u Federaciji BiH, uskoro otvaranje tržnih centara

U Federaciji Bosne i Hercegovine je povoljna epidemiološka situacija, čemu svjedoči mali broj novih slučajeva koronavirusa, ali i dalje postoji prijetnja širenja ove zaraze, upozoravaju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Također, najavljeno je da bi tržni centri uskoro mogli biti otvoreni.U protekla 24 sata u FBiH je testirano 339 uzoraka, od čega su tri nova pozitivna na Covid-19. Novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva, kazao je da se građani i dalje moraju pridržavati ličnih mjera zaštite od koronavirusa.

“Prema epidemiološkim procjenama, mali procenat ljudi bio je u kontaktu s virusom, što znači da je i dalje veliki broj naših građana pod rizikom od zaraze. To znači da ćemo mi i u narednom periodu imati pozitivnih slučajeva, a realno je očekivati da će biti i drugi val epidemije. Zbog toga mi i dalje insistiramo na opreznosti i pridržavanju ličnih mjera zaštite. Svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju i sasvim sigurno to nastavljamo raditi i u periodu ispred nas”, rekao je Peršić.

Ukoliko dođe do drugog vala, Peršić dodaje da će zdravstvene vlasti ponovo donositi mjere i preporuke u zavisnosti od epidemiološke situacije.
Na pitanje novinara kada se očekuje otvorenje tržnih centara, Peršić otkriva kako će to biti uskoro.

“Stav Kriznog štaba jeste da ublažavanje mjera ide u tri faze. Treća faza stiže u ovoj sedmici koja obuhvata i tržne centre. Prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva jeste da se u dozvoli rad tržnim centrima uz provođenje odgovarajućih higijensko epidemioloških mjera. Konačne naredbe donosi Federalni štab civilne zaštite koji će zasjedati ove sedmice”, otkrio je Peršić.

Do sada je u FBiH testirana ukupno 34.941 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 1.025 osoba. Prema spolnoj strukturu, 63 posto pozitivnih su žene, a više od 45 posto muškarci.

U FBiH je oporavljeno ukupno 914 pacijenata, što znači da su trenutnu aktivna 73 slučaja. Ukupan broj preminulih je 38, od čega su preminula 22 muškarca i 16 žena.

Izvor: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa