MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Požar sve bliže Černobilu, udaljen samo tri kilometra od nuklearne elektrane

Ukrajinski vatrogasci čine sve što je u njihovoj moći kako bi stavili pod kontrolu požar koji bjesni u blizini Pripjata, zone koja je kontaminirana nakon nuklearne katastrofe 1986. godine.Usljed snažnih vjetrova u ponedjeljak požar se proširio i stigao do željezničke stanice Yanov koja se nalazi u blizini grada Pripjata, potvrdila je agencija zadužena za zonu isključenja. Mape pokazuju da je požar prišao nuklearnoj elektrani na svega tri kilometra.

Jaroslav Emelianenko, član javnog vijeća u pomenutoj agenciji, rekao je da je situacija kritična te je objavio fotografije narandžastog dima koji se podiže iznad šume.

Černobil je mjesto najgore nuklearne katastrofe u ljudskoj historiji, a dogodila se 1986. godine. Ipak, sada je situacija ponovo alarmantna te zadaje glavobolje Ukrajini u vrijeme smrtonosne pandemije koronavirusa.
Požar je izbio prije sedam dana u zoni isključenja koja je uspostavljena 30 km oko nuklearne elektrane. Policija je saopćila da je podmetnut, a osumnjičena osoba je uhapšena.
Na gašenju radi 390 ljudi, 90 jedinica sa specijalnom opremom i šest aviona.
Uprkos svim naporima, šuma i suha trava nastavljaju gorjeti, a požar je sve bliže nuklearnoj elektrani i lokacijama gdje se nalazi radioaktivni materijal.

Zvaničnici tvrde da elektrana zasad nije u opasnosti, kao ni lokacije s radioaktivnim materijalom.
Nivo radijacije je porastao za 16 posto, ali vlasti i u ovom slučaju tvrde da nema opasnosti po Kiev koji je udaljen 134 km.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa