MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Poznati klimatolog: ‘Europa će se suočiti sa hladnoćom, tačno znam i kada’

Postoji “veća vjerojatnost nego inače” da Europa doživi značajno zahlađenje prije Božića, prema novoj dugoročnoj vremenskoj prognozi koju su izradila vodeća međunarodna klimatska tijela.

Ovo upozorenje dolazi u trenutku dok europske zemlje intenzivne pune svoja skladišta prirodnog plina, nadajući se da će preživjeti zimsku sezonu grijanja bez pristupa većim ili čak niikakvim količinama plina iz Rusije.

Iako analitičari procjenjuju da bi količine u punim skladištima trebale biti dovoljne da se normalno prebrodi zima, jasno je da ako temperature snažno padnu, europske bi zemlje mogle biti prisiljene racionalizirati, odnosno ograničiti potrošnju plina, što bi izrazito negativno utjecalo na industriju i radna mjesta.

Mogućnost hladnog razdoblja ove godine – najvjerojatnije u decembru – i dalje je “vrlo realna”, rekao je za Politico Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus pri Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), prenosi Jutarnji list.

“Višesistemska sezonska prognoza” za oktobar objavljena u srijedu, temelji se na podacima ECMWF-a i šest drugih nacionalnih prognostičkih centara.

Predviđanje zimskog vremena u ranu jesen puno je neizvjesnosti i ključni čimbenici koji bi mogli utjecati na uvjete – osobito u januaru i februaru – “još nisu u igri”, ističe Buontempo.

Ukoliko se trenutni vremenski obrazac fenomena La Nina s temperaturom površine mora nižom od prosječne u ekvatorijalnom Pacifiku zadrži do Nove godine – što nije nešto što se još uvijek može sa sigurnošću predvidjeti – to obično znači blažu drugu polovicu zime.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa