MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Pravoslavni vjernici danas slave Božić – blagdan ljubavi i rođenja Isusa Hrista

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić – dan rođenja Isusa Hrista. Svi hrišćani slave Božić kao opštu slavu, jer je to prema njihovim vjerovanjima “dan rođenja najsvetijeg djeteta u historiji čovječanstva, dan rođenja Spasitelja”.

Badnjak simboliše hrast, koji su pastiri donijeli u betlehemsku pećinu, gdje je, prema predanju rođen Isus, a varnice koje su poletjele u nebo, najavljuju njegovo rođenje. Isus Hrist je došao među ljude kako bi ukazao na njegovanje vrijednosti kao što su vjera i ljubav.

Prema Jevanđelju, Isus Hrist rođen je tačno u ponoć kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kod Vitlejema. U pećini u Vitlejemu Marija je novorođenog Spasitelja umotala u slamu i poklonila mu se kao Bogu.

Na nebu su u tom trenutku anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”. Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali janje, a nakon toga tri mudraca koja su mu na dar donijela smirnu, tamjan i zlato.

Na Božić hrišćani tradicionalno idu na bogosluženja. Pravoslavni vjernici idu na jutrenje i Liturgiju, pričešćuju se, a potom dolaze u tople domove, gdje je spremljena bogata trpeza. Tog dana porodično praznuju u svojim kućama sa polaznikom – izabranim gostom (uobičajeno je da je to muško kršteno dijete). Naredni dani nakon Božića su praznici i također su imali svoje običaje.

Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Božić je, uz Vaskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika.

Pravoslavni vjernici su dan ranije zapalili badnjak i obilježili Badnju večer.

Redakcije portala i televizije N1 žele svim pravoslavnim vjernicima sretan Božić, da ga provedu u ljubavi, zdravlju i sreći u krugu svojih najbližih.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo