MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Predmet “Respiratori”: Danas izricanje presude Fadilu Novaliću i drugima

Izricanje prvostepene presude optuženima u predmetu “Respiratori” bit će održano danas u Sudu Bosne i Hercegovine.

Izricanje presude počinje u 9.00 sati i predviđeno je da traje do 12.30 sati, a izreći će je sudija Branko Perić.

U ovom slučaju optuženi su premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) kao i Fikret Hodžić i njegova firma “FH Srebrena malina”.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Optuženima se na teret stavlja pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Tužioci u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.

Kada je riječ o odbrani, ona je iznosila završne riječi u korist svojih branjenika i kao i svaki put tvrdili su da je sve urađeno u skladu sa protokolima i zakonima te da je bilo riječi o vanrednoj situaciji s obzirom na pandemiju, a koja, prema njihovom objašnjenju, zahtijevala hitno djelovanje.

Također su tužioci poručili da je riječ o slučaju koji je pokazao ili će pokazati sve anomalije društva.

Tvrdili su i to da je ovaj slučaj zapravo politički motivisan proces iskorišten u predizborne svrhe te da su se u ovaj slučaj petljale više sile.

Također na jednom od ročišta je i Novalić iznosio završne riječi i tom prilikom optužio Narod i pravdu da su izradili dokument, plan, kako je naveo, njegove medijske diskreditacije.

Važno je istaći da su o ovoj aferi i spornim respiratorima pisali i strani mediji. Nizali su se brojni naslovi, a najupečatljiviji je bio onaj kojeg su američki mediji objavili – “da su respiratore koje oni bacaju u smeće, vlasti u BiH nabavile po napuhanim cijenama”.

Shodno tome, na hiljade ovakvih respiratora je uništeno na Floridi jer nisu bili funkcionalni.

S obzirom na to da je ovih 30 respiratora ACM 812 A bilo na korištenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, u ovom predmetu je svjedočila i generalna direktorica ove zdravstvene ustanove Sebija Izetbegović.

Detalji svjedočenja Sebije Izetbegović u predmetu “Respiratori”

Ona je, između ostalog, kazala da je prije ove nabavke KCUS imao 112 respiratora koji su uvijek bili blokirani hitnim slučajevima.

“Dio respiratora koje vam spominjem mi ne možemo koristiti, također neka teška stanja kao što su politraume, saobraćajni udesi itd. to su sve pacijenti koji moraju biti smješteni na respirator”, kazala je Izetbegović u sudnici.

U svojim obraćanjima, odbrane optuženih su konstantno tvrdile da tužioci Tužilaštva BiH rade po “nečijim” naredbama i da smišljeno njihove branjenike diskredituju kako bi se opravdali medijski natpisi navodeći da je ovaj slučaj proistekao iz medijskog pisanja te da je sve politički iskonstruisan proces.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa