MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Predsjednik Kazahstana potpisao odluku, glavni grad države ponovo se zove Astana

Nakon što se prije nekoliko dana pojavila informacija kako predsjednik Kazahstana planira vratiti staro ime glavnog grada države, to je zvanično i učinjeno kroz nekoliko izmjena u Ustavu Kazahstana.

Prema pisanju lista Kazahstanska pravda, predsjednik Kasim-Žomart Tokajev potpisao je ukaz o preimenovanju glavnog grada iz Nur-Sultan u Astana.

“Uredba u preimenovanju glavnog grada objavljena je 19. septembra tačno u ponoć. Stupit će na snagu od dana objavljivanja u službenom listu”,

Iako je upravo Tokajev bio zagovornik promjene imena u Nur-Sultan, što je trebalo predstavljati odavanje počasti bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu, vremenom su se stavovi promijenili.

S obzirom na to da je Nazarbajev zadržao utjecaj u zemlji i nakon odlaska s vlasti, Tokajev i drugi zvaničnici su ga optužili da je podsticao nemire među građanima u januaru 2022. godine.

Nazarbajev je vodio zemlju Kazahstan tri decenije pod Sovjetskim Savezom, ali i nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine kada je donio odluku o prebacivanju sjedišta države iz Almatija u Astanu.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa