MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Predsjednik Litvanije poručio da moraju preći sve crvene linije u naoružavanju Ukrajine

Gitanas Nausėda, predsjednik Litvanije, smatra da saveznici Ukrajine moraju Ukrajini dostaviti svu vojnu pomoć, uključujući i oružje, koje je Ukrajini potrebno.

“Za mene je potpuno jasno da moramo prijeći sve crvene linije. Inače gubimo vrijeme. Ljudi se ubijaju i muče svaki dan. Deportacija djece je uobičajena stvar, kao i bombardiranje infrastrukture. Gledajući nazad, izgubili smo vrijeme jer smo dugo oklijevali s donošenjem određenih odluka. Na kraju smo ipak došli do tih odluka, ali prekasno i uz vrlo visoku cijenu. Moramo biti vrlo odlučni jer imamo posla s vrlo opasan agresor koji ne poznaje granice. Nemojte očekivati da će ikada stati: ako uspiju, uvijek će nastaviti”, rekao je Nausėda.

Na pitanje misli li da bi zapadni avioni trebali biti uključeni u vojnu pomoć Ukrajini, Nausėda je odgovorio potvrdno.

“Da, neke zemlje već isporučuju druge vrste letjelica. Zračni prostor je važan element u ovom ratu. A da bismo ga mogli učinkovito braniti, potrebni su nam avioni i više sistema protivzračne odbrane. To je važno ne samo za Ukrajinu, već i za našu sigurnost”, rekao je predsjednik Litvanije.

Nausėda je primijetio da je Njemačka preispitala svoj pristup vojnoj pomoći Ukrajini, što je navelo i druge zemlje da pojačaju svoju potporu.

“Mnoge crvene linije koje smo sami povukli su prijeđene. Odluka Njemačke je pozitivan signal ne samo za Ukrajinu, već i za sve druge NATO saveznike”, dodao je.

Nausėda je ranije rekao da je potrebno pronaći precizne mehanizme za brzu integraciju Ukrajine u NATO nakon rata umjesto ponavljanja otrcanih fraza o otvorenim vratima NATO-a.

Litvanija je bivša Sovjetska republika i jedna od država koje su najglasnije u davanju podrške za Ukrajinu te u isporuci pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa