MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Predstavnički dom FBiH usvojio korona-zakon, prvi korak za pokušaj spašavanja privrede

Na vanrednoj online sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta usvojen je Vladin prijedlog ekonomskih mjera za sanaciju posljedica koronavirusa. Parlament je utvrdio i rebalans budžeta za 2020. u iznosu od 5,5 milijardi maraka. Amandman kojim bi se osiguralo najmanje 500 hiljada maraka iz budžeta Federacije Memorijalnom centaru Potočari nije usvojen. Za usvajanje je nedostajao jedan glas.

Kolokvijalno nazvan ‘koronazakon’, ovaj akt predložen je, prema obrazloženju Federalne vlade, u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po privredu Federacije, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće s obzirom na to da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja.

Ovim zakonom propisuju se: subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustava obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, prekid obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, prekid prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa te uspostava Garancijskog fonda.

Vlada Federacije BiH je danas također održala njenu sjednicu na kojoj je utvrdila svoje amandmane na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Budući da je ona predlagač zakona, amandmani su automatski postali sastavni dio prijedloga tog akta. Jednim od ovih amandmana je, s ciljem jačanja finansijske discipline, predloženo smanjenje sa 90 na 60 dana nakon prestanka stanja nesreće perioda u kojem neće biti obračunavane zatezne kamate na javne prihode.

Predložen je i amandman po kojem je Razvojna banka FBiH dužna kvartalno izvještavati Vladu FBiH o upravljanju Fondom za osiguranje kredita, a Vlada će u roku od 15 dana po završetku kvartala, taj izvještaj dostaviti Parlamentu FBiH. Na ovaj način je osigurana transparentnost korištenja sredstava Fonda, obrazloženo je iz Vlade.

Vlada nije prihvatila mnoštvo amandmana, izuzev nekolicine djelimično, koje su na Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uložili neki zastupnici Predstavničkog doma ili zastupnički klubovi. Ti amandmani nisu dobili većinsku podršku ni u večerašnjem izjašnjavanju Doma u cjelini.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio se zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na iscrpnoj raspravi i na kraju podršci Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Firmama je danas, kaže Novalić, dat osjećaj sigurnosti i sada je lakše planirati.

– Ovo što smo danas uradili jeste prvi, ali je izuzetno značajan korak. Nastavit ćemo s ekonomskim mjerama. Očekujemo i da će smanjenje restriktivnih mjera biti impuls za pokretanje zamrznutih dijelova ekonomije. Siguran sam da imamo dovoljno snage da u konačnici savladamo ovu krizu, kazao je premijer Novalić nakon usvajanja “koronazakona” u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 

Izvor: ftv

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa