MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Predstavnički dom razmatra državni budžet za 2023. sa povećanjem plata službenicima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će danas na hitnoj sjednici razmatrati budžet državnih institucija za 2023. godinu na prijedlog Predsjedništva BiH.

Državni zastupnici će na dnevnom redu hitne sjednice razmatrati dvije tačke, obje predlagača Predsjedništva BiH od koji se jedna tiče izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a druga budžeta BiH za 2023. godinu po hitnom postupku.

Vijeće ministara je 15. marta jednoglasno utvrdilo budžet u formi nacrta kojim budžet institucija iznosi 1,3 milijarde KM, što je povećanje za 241 milion KM u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH utvrdilo je Predsjedništvo na vanrednoj sjednici 20. marta te uputilo zahtjev da se prijedlog razmatra po hitnom postupku.

U navedenom prijedlogu se traži da se Zakonom o platama u institucijama BiH definira da će se sve plate imenovanih i izabranih zvaničnika sa obračunskim koeficijentom iznad 8,0 obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM, dok bi za ostale državne službenike i zvaničnike sa nižim koeficijentom došlo do povećanja osnovice na 600 KM.

Cilj povećanja osnovice za obračun plata jeste poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih usljed trenda rasta cijena.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa