MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Predstavnik WHO-a donosi dobre vijesti za BiH: Krivulja inficiranih se zaravnava

Direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky izjavio je danas da je u BiH na sceni, kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, ono što je bilo i očekivano, a to je zaravnavanje krivulje novozaraženih koronavirusom.

“Pratimo pandemijsku situaciju u cijelom svijetu, kao i u BiH. U BiH trenutno ne uočavamo ogroman broj slučajeva niti ugrožavanje zdravstvenog sistema. S ministrom zdravlja RS-a Alenom Šeranićem razgovarali smo o tri moguća scenarija. Prvi podrazumijeva potpuni prekid prenošenja sa čovjeka na čovjeka, zatim talasi koji se ponavljaju i kontinuirana transmisiju niskog nivoa”, kazao je on na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kada je riječ o BiH, on kaže da je na sceni najvjerovatnije drugi scenarij, to su talasi koji se ponavljaju, ali uz kontinuiranu transmisiju niskog nivoa.

“Potrebno je održati stopu imunizacije s tim da treba vidjeti kako države članice to treba da izvedu. Donijeli smo 5.000 kompleta za testiranje. Nastavit ćemo razgovore u BiH da vidimo kako dodatno podržati epidemiološko praćenje i da vidimo koji su to budući koraci kako bismo se vratili normalizaciji života. Ne treba razmišljati da se sutra već možemo vratiti u stanje koje je bilo prije pandemije, već je to potrebno postepeno činiti, rekao je Olsavszky.

Govoreći o serološkim testovima, on je kazao da ih WHO još nije potvrdio, odnosno nije urađena validacija, ali se prikupljaju podaci kako bi se ustanovilo koji su to testovi najbolji, odnosno koji bi davali najmanje lažnih podataka.

“Što se tiče vakcine, izdvojena su tri najbolja kandidata od 60 i 70. Nadam se da ćemo to moći razviti za mnogo kraći period nego uobičajeno, odnosno za godinu”, poručio Olsavszky.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa