MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Preminuo hrvatski pjevač Jasmin Stavros

Jasmin Stavros preminuo je u dobi od 68 godina, borio se s teškom bolesti – rakom kostiju.

Krajem marta 2023. godine potvrđeno je da Stavros boluje od raka kostiju. Pjevač je odmah hospitaliziran, a ljekari su posumnjali da se rak proširio i na želudac. Prije dvije sedmice prebačen je na Kliniku za plućne bolesti Jordanovac nakon što je došlo do komplikacija s plućima.

Jasmin Stavros rođen je u Splitu. Završio je osnovnu muzičku školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas). Također, je dvije godine išao na sate solo pjevanja kod profesorice Ristić u Splitu koja mu je impostirala glas i naučila ga tehnikama pjevanja i disanja koje su mu omogućile ovako dugu pjevačku karijeru.

Od dvanaeste godine svira bubnjeve, a već s 15 godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), te grupama More i Put. 1973. godine počinje otkrivati jazz glazbu, a od 1978. godine radi kao studijski bubnjar u Jugotonu (današnja Croatia Records). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji.

Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom, Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim pjevačima. Najveći financijski uspjeh mu je donijela pjesma Đuli, koju je snimio s Danijelom. Početkom 80-ih godina je otišao u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku.

Kao jedan od najboljih studenata i zapravo najbolji student iz Europe dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti u domovinu. Prije odlaska u Ameriku svirao je 4 godine udaraljke u HNK, a dirigirali su mu: Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Silvije Bombardelli, Boris Papandopulo. Paralelno je snimao ploče i svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa