MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Prestati sa prisilnim transferom migranata na Vučjak

Ured Evropske unije poziva sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da se hitno suoče sa izazovom koji za ovu zemlju predstavlja protok migranata. Svi nivoi vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Evropska unija osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište na planini Vučjak, koji provodi policija Unsko-sanskog kantona.

“Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu da odmah prestanu sa prisilnim transferom migranata na Vučjak. U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna već je i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami”, naveli su iz delegacije EU.

Naglasili su da s obzirom na dolazeću zimu, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote.

“Prioritet je proširiti postojeće objekte kako bi se osigurali uslovi dostojni za život. Pored toga, vlasti BiH odmah trebaju identifikovati odgovarajuće alternativne objekte”, poručili su. 

EU je, kako su naveli, spremna pružiti značajnu pomoć za unapređenje tih lokacija. Podsjetili su da je EU od 2018. godine obezbijedila 34 miliona eura.

“Ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara. Sredstvima EU se također jača kapacitet za upravljanje migracijama kroz obezbjeđivanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil. EU također pomaže vlastima Bosne i Hercegovine sa dobrovoljnim povratkom migranata u zemlje njihovog porijekla”, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.  

EU će nastaviti pružati podršku za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili sa izazovima migracija, ali također očekuju od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti.

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa