MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Prije 25 godina formiran Unsko-sanski kanton

Unsko-sanski kanton danas obilježava 25. godinu od konstituisanja, a prigodnim sadržajima obilježit će se ovaj svečani datum.
Unsko-sanski kanton je formiran 27. maja 1995. godine kada je u opkoljenom Bihaću održana konstituirajuća sjednica Skupštine USK. U sastav kantona prema mirovnom planu Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu trebale su ući cjelokupne teritorije općina Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa i Bihać, te dijelovi općina Bosanski Petrovac, Bosanski Novi, Prijedor, Sanski Most i Ključ.


Prvoj Skupštini USK prisustvovalo je 45 poslanika, koji su donijeli odluku o proglašenju Ustava kantona. Za prvog predsjednika kantona izabran je Mirsad Veladžić, za prvog predsjednika Skupštine Adem Borić, dok je za njegovog zamjenika izabran Tomo Ćurić.


Podsjećamo, 28. maja nakon formiranja kantona prilikom povratka u Zagreb iz Bihaća u ranim jutarnjim satima srpske snage iz tzv. Republike Srpske Krajine srušile su helikopter u blizini grada Slunja u Hrvatskoj, a tom prilikom živote su izgubili članovi državne delegacije koju je predvodio tadašnji ministar vanjskih poslova RBiH dr. Irfan Ljubijankić.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa