MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Prijem u Predsjedništvu: Komšić pružio ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost BiH

U zgradi Predsjedništva BiH večeras se održava prijem povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Domaćini ovog prijema su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. Ovom prijemu prisustvuju brojne zvanice i javne ličnosti, a među njima su Valentin Inzko, Mathew Field, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Fahrudin Radončić, Denis Bećirović, Sifet Podžić, Miro Lazović, Ivo Komšić, Dženan Đonlagić, general Senad Mašović i drugi.

Predsjedavajući Komšić izjavio je na prijemu da pruža ruku onima koji nisu glasali za nezavisnost, poručivši da je ovo i njihova zemlja.

BiH dokazala neuništivost

“Večeras se s ponosom prisjećamo Prvog marta kao dana stjecanja nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, dana kada su građani Bosne i Hercegovine koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom, te time stvorili preduslove za njeno međunarodno priznanje”, kazao je Komšić.

Navodi kako je Bosna i Hercegovina u periodu koji je nakon toga uslijedio pokazala i po ko zna koji put u njenoj historiji dokazala svoju neuništivost.

“Oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet, i u tome su uspjeli. Niko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali smo se za isto ono za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve”, rekao je Komšić.

Takvu državu željela je i sada želi, prema njegovim riječima, velika većina građana Bosne i Hercegovine.

“Mi danas ipak moramo na jedan zreo način da se suprotstavimo svim pokušajima podjela koje se nameću, bile one političke, stranačke ili ideološke. Pružamo i treba da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost države Bosne i Hercegovine, ili se nezavisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka, tim mojim sugrađanima jeste iskrena, kratka i jasna. Ovo je i vaša zemlja. Niko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih onda barem radi djece koja dolaze za nama. Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag, te da svoju sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje”, istakao je on.

U tome, prema njegovim riječima, možemo uspjeti jedino ako se kao odgovorni ljudi klonimo izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, ako se klonimo bespotrebnih strahova, zaobilaženja zakona i podrivanja institucija koje su naše, državne, i moraju biti na usluzi svima, podjednako.

Rušenje povjerenja

“Rušiti povjerenje, poštovanje, pa nažalost i institucije je lako, ali to predstavlja čin bezumlja, dok bezumlje za sobom uvijek vuče i tragične posljedice. Ja se i nakon svega još uvijek pomalo nadam da je sve ono čemu smo mogli svjedočiti proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, da je sve to ipak samo jedna loša gluma, jedan loš odabir metoda u političkom djelovanju, jer vjerujem da ratoboran čovjek u uslovima mira nasrće prije svega na samog sebe. Zato umjesto rušenja i prijepora, neka izgaranje za mir i prosperitet bude glavni izazov i ono u čemu ćemo se takmičiti”, predložio je Komšić.

Navodi kako pred nama kao građanima, društvom i državom stoji ispunjavanje brojnih uslova kako bi se približili jednom sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano i vanjskopolitičkim prioritetima.

Vrela balkanska krv

“Trebamo znati da niko izvan ove naše zajedničke zemlje, od toga nema veći interes i korist od nas koji ovdje dijelimo isto podneblje. Nećemo u svijetu pronaći veće prijatelje ako ih ne pronađemo među nama samima, ali ja vjerujem da to možemo. Na kraju, ne bježeći i ne stideći se naše vrele balkanske krvi i temperamenta, mi ipak samo želimo da budemo jedna obična normalna, mirna, i sigurna zemlja”, kazao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je na kraju svog obraćanja svim građanima čestitao 1.mart, Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine.

Izvor : klix.ba


Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa