MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Problemi sa formiranjem biračkih odbora u nekoliko opština i gradova u Bosni i Hercegovini

Nekoliko opština i gradova u Bosni i Hercegovini nije formiralo biračke odbore. Ovaj prostor koji je političkim strankama služio za manipulacije sve je teže popuniti zbog visoke odgovornosti, strožih kazni, a niskih naknada za rad. Kako politički subjekti manipulišu biračkim odborima i da li je ugrožen izborni proces?

Problemi u popunjavanju biračkog odbora u Srebrenici. Niske naknade – odgovornosat velika. Neki su od razloga. U ovoj Opštinskoj izbornoj komisiji kažu da su političke partije predložile ili su se na javni oglas prijavile osobe koje uglavnom ne ispunjavaju uslove.

Zakonski rok za popunjavanje biračkih odbora istekao je 2. septembra. Pravo na prijavu imaju lica koja nisu članovi najvišeg izvršno – političkog organa, koja nisu nosioci mandata ili kandidati kao i lice kojem je izrečena kazna za težu povredu izbornih procesa. Ovo je navedeno u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Političke stranke manipulisale su biračkim odborima, upozoravaju u Koliciji “Pod lupom”. To je upravo jedna od najbolnijih tačaka izbornog procesa. Pogoduje strankama koje su sklone međusobnoj trgovini s ciljem ovladavanja biračkim odborima.

Odgovornost je veća, a novčane naknade nisu visoke. Na predstojećim izborima predsjednik biračkog odbora biće plaćen 170 KM, a član 120 KM. Kazne za neodgovorno ponašanje su od 600 do 3.000 KM.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo