MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Profesor Kamenjašević: Reforma obrazovanja je neophodna i treba je što prije završiti

Dok je većina evropskih zemalja završila kurikularnu reformu, u BIH taj proces je počeo prije godinu dana i to uspostavljanjem Timova na području entiteta u kantona.
Profesor matematike i fizike Ibrahim Kamenjašević je bivši član Stručnog Tima za izradu predmetnih kuriluluma USK, a imenovanjem za direktora Gimnazije istupio je iz tima zbog nemogućnosti da se u potpunosti posveti obavezama na jednoj i drugoj funkciji. Kako nam je rekao profesor Kamenjašević, provođenje kurikularne reforme je dugotrajan i zahtjevan posao u svim državama koje su ga završile ili su i dalje u procesu provođenja, kao što je susjedna Hrvatska.
“Pogotovo je ovo teško provoditi u složenoj državi kao što je BIH, jer kod nas je reformu potrebno provesti u deset kantona i entitetu RS, što u znatnoj mjeri otežava sami proces. Ono što je sigurno jeste da smo sa ovim procesom trebali početi baviti znatno ranije, jer je reformu neophodno provesti da bi se promijenio sam pristup prema prezentiranju i usvajanju novih znanja u školama”, istakao je Kamenjašević.


Cilj kurikularne reforme je uspostavljanje usklađenog i djelotvornog sistema odgoja i obrazovanja kroz cjelovite sadržajne i strukturne promjene. Reforma se provodi kako bi se učenicima osiguralo korisnije i smislenije obrazovanje, usklađeno njihovoj razvojnoj dobi i interesima te bliže svakodnevnom životu, obrazovanje koje će ih osposobiti za savremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja.


Razgovor sa profesorom Kamenjaševićem poslušajte na linku ispod:

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa