MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Prokletstvo oko dodjele Februarske nagrade nastavljeno i ove godine

Velikokladuški općinski vijećnici ni ove godine nisu se mogli usaglasiti oko dodjele najvećeg općinskog priznanja Februarske nagrade. Na jučer održanoj sjednici OV prijedlog Komisije za izbor i imenovanje bio je da se nagrada dodijeli humanitarnom radniku Šemsi Šabiću, međutim zbog nedovoljnog broja glasova, nagrada ni ove godine kao ni prošle, nije dodijeljena. Ono što je pozitivno jeste da je nagrada Počasni građanin jednoglasno dodijeljena slovenskom poduzetniku Staniši Primožu, koji je prije sedam godina u Velikoj Kladuši otvorio firmu Akrobat, koja trenutno zapošljava 130 radnika. Ovu činjenicu niko od prisutnih vijećnika nije mogao ignorirati, niti si dati luksuz da ne glasa za dodjelu nagrade vlasniku firme koja zapošljava toliki broj Kladuščana. Ono što je indikativno jeste da je predsjednica Kluba Laburista Elvira Abdić Jelenović, napustila sjednicu neposredno pred glasanje o dodjeli najviših općinskih priznanja.

Vijećnici su većinom glasova dodijelili plakete: Odbojkaškom klubu invalida Panda, Tariku Salkiću, Atletskom klubu Velika Kladuša i Subhiji Rizviću. Zahvalnice su dobili: Mirza Koljić, Taris Beganović, Iman Ružnić, Ermin Beganović, Idriz Muheljić i Damir Bašić.

Ovo posljednje glasanje još jednom je pokazalo da se općinski vijećnici već duže vrijeme ne mogu dogovoriti ni oko dodjele najvišeg općinskog priznanja, a da ne govorimo o nekim kapitalnim stvarima kada je u pitanju općina. Posljednje dvije godine imamo pat poziciju u OV, gdje ni jedna ni druga strana nema potreban broj ruku u Vijeću, kompletna izvršna vlast na čelu sa Općinskim načelnikom ponaša se kao da ima apsulutnu većinu a u prilog joj idu upravljačke strukture u javnim preduzećima gdje su instalirali svoje ljude u Skupštinama i Nadzornim odborima. Zbog ovakvog ignorantskog odnosa, opozicija ne želi da bude saučesnik radnji koje pokušava naturiti grupacija okupljena oko Laburističke stranke. Neriješena situacija u OV, netransparentno trošenje budžetskih sredstava, podcjenjivački odnos Načelnika prema Vijeću, rezultira situacijom koja ne da nije dobra već je haotična.

Ako imamo situaciju da se Općinski načelnik za 3,5 godine mandata pojavio na svega nekoliko redovnih sjednica Vijeća i tri svečane, onda se možemo zapitati da li su  građani za ovakvo stanje glasali prije nepune četiri godine. Istovremeno načelnik nađe vremena da u posljednjih dvadeset dana održi dva sastanka sa članovima Savjeta MZ u kojima su apsolutna većina članovi i simpatizeri Laburističke stranke.

Scenarij koji nam slijedi za Dan općine je već uobičajen, da na sjednicu vjerovatno ne dolaze opozicioni vijećnici, kažu zbog toga što načelnik ne poštuje OV, pretpostavljamo da na sjednicama neće biti gostiju sa područja USK a vjerovatno će doći gosti iz Hrvatske, Srbije a možda i Crne Gore. Načelnik će u svom obraćanju vjerovatno govoriti o “velikim” projektima prekogranične saradnje, sadnji kestena a očekujemo nova obećanja o masovnom zapošljavanju, jer ovo je izborna godina.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa