MARKETING

Prosvjedi u Skoplju: NE uništenju Makedonije

Nekoliko hiljada ljudi u Skoplju je i sinoć, uz podršku makedonske opozicije, pred Sobranjem Sjeverne Makedonije, protestovalo zbog francuskog prijedloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).
        
Govornici, među kojima je bio i televizijski voditelj Dimitar Atanasovski, poručili su da je “vrijeme da makedonski narod digne glas i kaže ‘ne’ uništenju Makedonije”.
        
“‘Ne’ za uništenje Makedonije, ‘ne’ za zaborav makedonskog naroda, ‘ne’ da makedonski jezik bude nekakv dijalekt zato što smo posebni, od pamtivjeka do danas govorimo makedonskim jezikom i tako će i ostati”, istakao je Atanasovski.
        
On je pozvao je na ujedinjenje Makedonaca u zemlji i dijaspori, kao i svih drugih nacionalnosti u zemlji i da svakog dana u 19.00 u što većem broju dođu na protest u Skoplju, ali i da takve proteste organizuju i u unutrašnjosti.
        
Protesti pod motom “Ultimatumu ne, hvala”, koji su održani deveti dan, protekli su mirno.
        
Učesnici protesta, među kojima su bili i aktivisti najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE i Levice, tražili su da se odbaci francuski prijedlog za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Sjeverne Makedonije, za koji smatraju da vodi bugarizaciji njihove zemlje, kao i ostavke vlade Dimitra Kovačevskog i ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija.
        
Noseći brojne makedonske zastave sa Suncem iz Vergine, simbolom antičkih Makedonaca, uzvikivali su “Nikad sjeverna, samo Makedonija”.
        
Protivnici prijedloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj prijedlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.
        
Francuski prijedlog je do sada prihvatljiv jedino stožernim partijama vladajuće koalicije SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsjedniku Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama.
        
Vlada je u četvrtak u Sobranje poslala “pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vrijeme predsjedavanja EU”, a ove sedmice bi trebalo da se odluči kada će se naći pred poslanicima.
        
Početak pregovora EU sa Skopljem blokira od novembra 2020. bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.
        Izvor: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo