MARKETING

Protesti građana pred OHR-om: Traže da Schmidt radi posao ili ode iz BiH

Na protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu okupila se manja grupa nezadovoljnih građana s ciljem podizanja glasa protiv rušenja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Okupljeni su nam rekli da je čin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da dovede harmonikaša u svoj kabinet prelio čašu i da su odlučili da izađu na ulice i dignu svoj glas povodom aktuelne političke situacije.

Putem transparenata građani poručuju: “Herr C. Schmidt ili radite ili odlazite”, “Ukinite primanja svima koji ne dolaze na posao u državne institucije”, “Ustav (država) BiH i Njemačke se jednako moraju poštovati”. Kažu da je vrijeme da se reaguje, jer građani žive u strahu, te da iza ovih protesta ne stoji nijedna politika, već da se radi o građanskom aktivizmu.

Demonstranti, njih nekoliko desetina, danas ispred Ureda visokog predstavika od Christiana Schmidta traže zabranu političkog djelovanja za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednicu RS-a Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića i svih onih koji vrše atake na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Jedan od organizatora protesta Suad Đozić potvrdio je da će predstavnici ove grupe građana danas imati sastanak s predstavnicima OHR-a koji su ih obećali primiti.

Sejda Ćatić, jedna od organizatorica, smatra da je vrijeme da građani izađu na ulice i kažu konačno “dosta” svim manipulacijama. Također je podsjetila da visoki predatavnik međunarodne zajednice ima moć da smijeni političare koji rade na rušenju ustavnopravnog poretka.

Obraćajući se međunarodnim zavničnicima, a zatim Miloradu Dodiku, Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću, kazala je da “nisu svi Bošnjaci za SDA, niti su svi Srbi za SNSD, niti su svi Hrvati za HDZ te da se građani BiH nikada nisu izjasnili o Dejtonskom sporazumu.

Članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku je poručila da građani neće dozvoliti rušenje institucija BiH koje inače koristi kao privatnu svojinu i u njima pravi cirkus, lideru HDZ-a Draganu Čoviću da blokadama ugrožava sve građane, a Bakira Izetbegovića je javno pitala ko ugrožava egzistenciju ljudi širom Bosne i Hercegovine te ga je pitala kada je obišao povratnike u RS-u.

Ćatić je rekla da građani ne učestvuju u odlukama od interesa za građane i da zahtijevaju da svako može biti biran i izabran u cijeloj BiH.

Od Schmidta traže odgovore na pitanje zašto ne koristi bonske ovlasti, prema kojima može smijeniti zvaničnike koji krše zakone i krše Dejtonski sporazum te su podsjetili da je Milorad Dodik 2018. godine po preuzimanju funkcije u Predsjedništvu BiH položio zakletvu, ali da on već dugo negira postojanje BiH, ne poštuje Ustav BiH, ne štiti ljudska prava i slobode građana te krši Dejtonski mirovni sporazum i zakonom preuzete obaveze.

Na protestima se pojavio i Miro Lazović, koji je kazao da i manji broj građana treba da bude poruka OHR-u da poduzme određene korake.

“Poruke koje će otići s ovog mjesta trebaju zabrinuti visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu”, kazao je on.

Kaže da međunarodna zajednica treba biti puno aktivnija i da se visoki predstavnik ne treba libiti ni bonskih ovlasti ako bude potrebno.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo