MARKETING

Protesti ispred OHR-a: Građani dolaze u velikom broju

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas se, kako je ranije najavljeno, održavaju protesti građana zbog mogućnosti nametanja izmjena u Izbornom zakonu BiH. Proteste možete pratiti uživo na našem portalu.

18:38 – Građani u velikom broju pristižu ispred zgrade OHR-a. Nose zastave BiH i RBiH.

18:34 – Policija je u potpunosti za saobraćaj zatvorila Zagrebačku ulicu.

18:24 – Užurbano traju pripreme za današnje proteste ispred OHR-a u Sarajevu zbog mogućnosti da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne izmjene u Izbornom zakonu BiH i Ustavu Federacije BiH. Na terenu je prisutan veliki broj policajaca koji žičanim ogradama osiguravaju prilaz zgradi OHR-a.

Iako je ranije danas predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio da mu je u telefonskom razgovoru sa Christianom Schmidtom nagovješteno da neće biti nametanja izmjena Izbornog zakona, a isti dojam stekao je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, također nakon razgovora sa visokim predstavnikom, očekuje se da će se građani ipak okupiti u velikom broju.

Podsjećamo, već danima se špekuliše da je visoki predstavnik Christian Schmidt, sa pravnicima OHR-a, pripremio izmjene Izbornog zakona BiH, a sve prema smjernicama Vlade Republike Hrvatske.

Prema nacrtu, izmjene se odnose na uvođenje cenzusa od 3 posto, izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, definiciju opcije vitalnih nacionalnih interesa.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo